Doubledeckery dorazily do Ostravy, do provozu se dostanou se zpožděním

Nové dvoupodlažní autobusy v Ostravě. Foto: Monika Křeménková / FB skupina OstravaNové dvoupodlažní autobusy v Ostravě. Foto: Monika Křeménková / FB skupina Ostrava

Ostrava bude prvním městem v Česku, které nasadí dvoupodlažní autobusy na pravidelné spojení v městské hromadné dopravě.

V ulicích Ostravy byly poprvé k vidění dva nové dvoupodlažní autobusy od Scanie, které mají vozit cestující na turistické lince 88 mezi Dolní oblastí Vítkovice a Zoologickou zahradou. Cestující ale svezou nejdříve za měsíc.

Fotografie obou autobusů v Ostravě zveřejnila v pátek jedna z členek facebookové skupiny Ostrava.

Dopravní podnik Ostrava na dotazy k termínu nasazení autobusů v pátek a v sobotu neodpověděl. Mluvčí DPO Karolína Rycková uvedla, že počítají s dodáním v srpnu.

Podle Moravskoslezského deníku budou oba autobusy ještě zhruba dva měsíce v závodě společnosti Scania v Paskově, kde jim bude doplněn odbavovací a kamerový systém.

Původní plán počítá s dodáním v červenci letošního roku. Kvůli pandemii koronaviru DPO uvedl, že očekává dodávky v srpnu, minulý týden se ale v registru smluv objevil dodatek ke kontraktu se Scanií. Podle něj byla doba dodání prodloužena z 240 dní na 337 dní, tedy do druhé poloviny října.

Kompletace autobusu probíhala ve společnosti Unvi ve španělském městě Ourense, kam Scania dodala podvozky ze Švédska. Za každý autobus jezdící na zemní plyn zaplatí DPO 14,5 milionu korun. Doubledeckery budou zhruba 4 metry vysoké, klimatizované a s wi-fi připojením v obou patrech. Jezdit budou na stlačený zemní plyn.

Autobus o délce 12,3 metrů bude mít kapacitu 64 míst k sezení a 9 ke stání, střecha bude prosklená. DPO dvoupodlažní autobusy soutěžil třikrát, až při posledním pokusu se do zakázky někdo přihlásil. Původně očekával, že dva autobusy vyjdou dohromady na 18 milionů korun.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO dvoupodlažní autobus Scania
19 komentářů