Dopravu v Dejvicích ochromí opravy „kulaťáku”. Tramvaje najedou na ostrovní provoz

Tramvaje u Divoké Šárky. Foto: Daniel Šabík / DPPTramvaje u Divoké Šárky. Foto: Daniel Šabík / DPP

Dva týdny budou tramvaje jezdit jen omezeně. Výluka se zkoordinuje s výstavbou trolejbusové tratě na letiště.

Pražský dopravní podnik (DPP) bude během prvních dvou červencových týdnů ve dvou etapách opravovat tramvajovou trať na Vítězném náměstí. Výluky omezí provoz tramvají ve velké části Prahy 6.

V první etapě se vymění kolejové rozvětvení od Evropské ulice. Proto bude od soboty 1. července do soboty 8. července přerušen provoz tramvají mezi Vítězným náměstím a Divokou Šárkou. Ve vyloučeném úseku bude zavedena náhradní autobusová doprava X26 a X91.

Podstatně větší omezení bude představovat navazující druhá etapa. Během ní se vymění kolejové rozvětvení od Svatovítské ulice. Od soboty 8. července do pátku 14. července se tak přeruší provoz tramvají mezi Prašným mostem a Vítězným náměstím.

Ve vyloučeném úseku bude zavedena náhradní autobusová doprava X20 a X91 a mezi Nádražím Podbaba a Divokou Šárkou tramvajová linka č. 30.

„Stavební práce ani v jedné z etap nebudou mít dopad na ostatní druhy dopravy,“ uvádí mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Během první etapy tramvaje nebudou moci jezdit pouze v úseku mezi Vítězným náměstím a Divokou Šárkou, naopak provoz mezi Nádražím Podbaba a Prašným mostem to neovlivní.

Druhá etapa však Dejvice a další části Prahy 6 odřízne od zbytku tramvajové sítě a bude tak možný pouze ostrovní provoz Nádraží Podbaba – Divoká Šárka, a to díky vozovně Vokovice, která zůstane k dispozici.

Výluka přiblíží trolejbusy na letiště

„Oběma kolejovým rozvětvením na Vítězném náměstí je 10 let, naposledy jsme je měnili v koordinaci s výstavbou tunelového komplexu Blanka a rekonstrukcí stropní desky nad stanicí metra Dejvická,” říká technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Větvení podle něj už nejde dál spravovat dalším navařováním, opotřebovalo se hlavně kvůli intenzitě dopravy.

Práce jsou podle Šurovského naplánovány tak, aby bylo doba bez provozu tramvají zejména na Evropské ulici co nejkratší.

Výluka se zkoordinuje s výstavbou nové trolejbusové tratě z Nádraží Veleslavín na Letiště Praha v rámci elektrifikace autobusové linky 119. „Tady během tramvajové výluky zrealizujeme část prací na napojování trolejového vedení v místech křížení s tramvajovou tratí,“ říká Šurovský.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp Vítězné náměstí výluka
22 komentářů