dkv-spojujeme

Dopravní „revoluce“ ve Švýcarsku. Stát poprvé povolil dálkové autobusy

Dálkový autobus Setra v barvách Eurobusu. Foto: EurobusDálkový autobus Setra v barvách Eurobusu. Foto: Eurobus

Autobusy vás mohou odvézt tam, kam nevedou koleje. Nikam jinam. Desítky let existující pravidlo ve Švýcarsku vzalo v neděli za

Autobusy vás mohou odvézt tam, kam nevedou koleje. Nikam jinam. Desítky let existující pravidlo ve Švýcarsku vzalo v neděli za své. Země, jejíž dopravní systém je považován za nejlepší na světě, poprvé povolila i provoz dálkových vnitrostátních autobusů.

Tři nové linky spouští švýcarský dopravce Eurobus ve spolupráci s FlixBusem, přes který bude prodávat jízdenky. Útočit bude hlavně cenou: například jízdenku mezi Curychem a Bernem nabízí za 11,50 franku, zatímco vlak bez slev stojí 51 franků.

Mapa sítě Eurobus/Flixbus ve Švýcarsku. Foto: Eurobus

Mapa sítě Eurobus/Flixbus ve Švýcarsku. Foto: Eurobus

Nové linky spojují Chur se Sionem, Curych s Luganem se zajížďkou přes Basilej a Sankt Gallen s Ženevou. Švýcarské dráhy SBB zatím mohou být v klidu, Eurobus nasazuje zatím jen šest autobusů a zatímco cena je výrazně nižší, doba jízdy většinou výrazně delší. Eurobus nabídne majitelům General-Abo (celoroční jízdenka na neomezené cestování) cestu zdarma, musí ale zaplatit poplatek pět franků za rezervaci. Eurobus chce ale otevřít dalších sedm linek.

Tagy Eurobus FlixBus SBB
9 komentářů