Dopravní revoluce v praxi. New York na slavném mostě přidává místo kolům, omezí auta

Vizualizace vyhrazených pruhů pro cyklisty na Brooklenském mostě. Foto: NYC.govVizualizace vyhrazených pruhů pro cyklisty na Brooklenském mostě. Foto: NYC.gov

Vyhrazené pruhy pro cyklisty mají zvýšit počet lidí, kteří most využívají.

Jeden ze symbolů New Yorku čeká od pondělí zásadní proměna. Radnice se rozhodla pro omezení automobilové dopravy na Brooklynském mostě, který spojuje čtvrti Manhattan a Brooklyn. Cílem je most více zpřístupnit pro jízdu na kole nebo chůzi.

Proměnu mostu oznámil New York na svých stránkách. Jde o první velkou úpravu mostu od roku 1950, kdy z mostu zmizely troleje.

Ve směru z Brooklynu zmizí jeden ze tří jízdních pruhů pro auta a bude plně vyhrazen pro obousměrný provoz na kole. Hotovo má být do začátku podzimu.

„Než došlo v roce 1950 k odstranění tramvajového provozu, po mostě denně projelo 400 tisíc lidí. Nahrazením auty se počet lidí na mostě snížil o více než polovinu. Přidáním nových pruhů pro kola vznikne větší dopravní rovnováha a podpoříme udržitelnější způsob cestování,“ uvedl starosta New Yorku Bill de Blasio. Podle jeho zástupkyně Laury Anglin počet lidí jezdících na kole roste, naráží však na problém nedostatečně bezpečné infrastruktury. Nové pruhy by měly uvolnit také místo pro pěší na promenádě přes most.

Podle posledních statistik stoupl počet jízd na kole v New Yorku oproti stavu před pandemií o 27 %. Brooklynský most byl postaven před 138 lety, s panoramatem Manhattanu se stal jednou nejznámějších staveb New Yorku.

Tagy Brooklynský most cyklistická infrastruktura New York
39 komentářů