Dopravní podniky obnovují po covidu provoz. Spoje se budou vracet postupně

Tramvaj DPO typu VarioLFR.E na zastávce Václava Jiříkovského. Foto: Jan MeichsnerTramvaj DPO typu VarioLFR.E na zastávce Václava Jiříkovského. Foto: Jan Meichsner

S ustupující pandemií covidu-19 se část českých a slovenských dopravních podniků chystá na návrat k obvyklému provozu. Postupného návratu do normálu se dočkají cestující například v Ostravě, Hradci Králové nebo Bratislavě.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) zasáhla s příchodem varianty koronaviru omikron vlna nemocnosti řidičů. Ta následně omezila všechny druhy dopravy ve městě. Dopravce nyní s klesajícími čísly nemocných vrací do plného provozu alespoň tramvajové spoje. Trolejbusy a autobusy zůstanou ale nadále omezeny.

„Věříme, že část omezení, která ještě zůstala zachována na autobusových a trolejbusových linkách, bude s ohledem na postupný návrat zaměstnanců zrušena zhruba do měsíce,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys. Aktuální nemocnost ostravských řidičů se pohybuje okolo 19 procent.

Na postupný návrat se chystají od 7. března i v Hradci Králové. V první fázi se tam do plného provozu vrátí všechny autobusové linky. Z trolejbusových jen linka č. 6. Návrat čeká také školní, rychlíkové nebo noční linky.

Další města s obnovou linek vyčkávají  

Například ve Zlíně nebo Olomouci si ale musejí cestující na návrat k normálu počkat. V prvně jmenovaném městě už před koncem února rozhodlo vedení dopravního podniku prodloužit omezení provozu až do 11. března. „Důvodem je přetrvávající zvýšené procento pracovních neschopností u řidičů a rovněž snížený počet cestujících ve vozidlech MHD,“ vysvětlil dopravce na svém webu. Omezení měla původně skončit s posledním únorovým dnem.

Olomouc zhruba v polovině ledna omezila rovněž kvůli nemocnosti řidičů četnost spojů u tramvají č. 3 a 5. O návratu k normálu zatím dopravce neinformoval, na plný provoz si tak musejí cestující počkat.

Na Slovensku se vrací žáci i spojení ve velkých městech

O postupném návratu svých linek v nedávné době rozhodla také dvě největší slovenská města, Bratislava a Košice.

V hlavním městě se s návratem prezenční výuky ve školách rozhodli pro posílení vybraných linek od pondělí 7. března. „Měníme režim linek číslo 3, 7, 31 a 39 do režimu: pracovní den – školní rok,“ napsal bratislavský dopravní podnik na svých sociálních sítích.

V Košicích začnou změny už o den dříve. Vrátí se linky 5 a 57. Košický dopravní podnik také zruší automatické otevírání dveří na zastávkách a cestující budou muset znovu využívat tlačítka na vozidlech.

Tagy DPB DPMHK DPMO DPO DSZO obnovení provozu po pandemii koronaviru
17 komentářů