Dopravní podniky píší vládě: Zveřejňujete nepodložené informace a poškozujete nás

Trolejbus v Hradci Králové. Foto: DPMHKTrolejbus v Hradci Králové. Foto: DPMHK

Městské dopravní podniky se nebývale ostře opřely do vlády kvůli informacím o šíření nákazy.

Podniky městské hromadné dopravy se nebývale tvrdě vymezily vůči vládním informacím k epidemii covid-19. Jde o data, která zveřejnil projekt ministerstva zdravotnictví a armády Chytrá karanténa. Poslední srpnový den dal tým Chytré karantény na twitter tabulku činností, při kterých hrozí nákaza. K nejrizikovějším přitom zařadil právě cestování MHD. Tabulka se následně stala předmětem kritiky, neboť se ukázalo, že Chytrá karanténa ji opsala od texaské lékařské komory. A to přesto, že jako zdroj dat je označena Chytrá karanténa. Ke kritikům zveřejněných údajů se připojil i vládní zmocněnec a epidemiolog Roman Prymula, podle kterého nelze z českých dat tabulku s takovou přesností vůbec vytvořit. Dopravní podniky proto napsaly vládě otevřený dopis, ve kterém vyzývají k uvedení informací na pravou míru a doporučují lépe vážit slova. Kauza je prý poškozuje. 

Otevřený dopis Sdružení dopravních podniků ČR proti nepodloženým informacím o rizikovosti cestování v MHD

Vážený pane premiére, vážená vládo,

důrazně se ohrazujeme proti zveřejňování nepodložených informací ohledně rizikovosti cestování v městské hromadné dopravě v souvislosti s šířením nákazy covid-19, které obsahuje tabulka, již na oficiální Twitter dal k dispozici tým chytré karantény. Nejen, že zveřejněná tabulka rizik přenosu není originální, ale není ani založena na reálných informacích, jak potvrdil i prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D. (ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, pozn. red.)

Takové jednání týmu chytré karantény závažným způsobem poškozuje zájmy jak provozovatelů, tak objednavatelů veřejné dopravy, a to zvláště v situaci, kdy existují sledovací studie provedené v květnu a červenci, které zkoumaly stopy stovek skupin lidí s covid-19 ve Francii, Rakousku a Japonsku. Toto trasování určilo, že méně než pouhé jedno procento případů bylo spojeno s veřejnou dopravou.

Jako Sdružení dopravních podniků ČR, jehož členy je 22 největších dopravních podniků v České republice, žádáme, aby tým chytré karantény uvedl věci na pravou míru a případná svá další prohlášení lépe vážil. V ideálním případě, aby se seznámil se sledovacími studiemi výše zmíněnými a svá budoucí tvrzení podložil skutečnými daty. Ztráty na tržbách související s koronavirem dosáhly na straně dopravních podniků do současnosti částku převyšující 1,1 miliardy Kč a zbytečné zastrašování cestujících jen tyto propady prohloubí.

V Praze dne 1. září 2020

Ing. Tomáš Pelikán, předseda sdružení, Sdružení dopravních podniků ČR

PaedDr. Martin Chval, výkonný ředitel, Sdružení dopravních podniků ČR

Tabulka rizikovosti činností vzhledem k nákaze Covid-19. Pramen: Chytrá karanténa

Tabulka rizikovosti činností vzhledem k nákaze covid-19. Pramen: Chytrá karanténa

Tagy Chytrá karanténa Koronavirus Sdružení dopravních podniků České republiky Top vláda
74 komentářů