Dopravní omezení kvůli filmařům potrvají do příštího týdne, natáčení z produkce Netflixu je v polovině

Netradiční vozidlo s tváří tramvaje 14T. Autor: Dalibor PalkoNetradiční vozidlo s tváří tramvaje 14T. Autor: Dalibor Palko

Natáčení probíhá v těchto dnech hlavně kolem Náměstí Jana Palacha a v Karlíně.

Americký filmový štáb již týden natáčí na různých místech v Praze snímek The Gray Man z produkce Netflixu. Natáčení, které potrvá do příští neděle, s sebou přineslo uzavírky a omezení. Další uzavírky podle informací městských částí ještě nastanou, dnes je například uzavřeno náměstí Jana Palacha a od čtvrtka nejezdí tramvaje kolem právnické fakulty. The Gray Man je podle firmy Netflix s rozpočtem 200 milionů dolarů nejdražším snímkem v její historii.

Akční thriller se natáčí podle stejnojmenného knižního bestselleru Marka Greaneyho z roku 2009. Hlavní role v něm hrají američtí herci Chris Evans a Ryan Gosling. Část děje se odehrává v Praze, která se tak ve filmu objeví přiznaně. To je rozdíl od některých dřívějších hollywoodských produkcí, ve kterých byly pražské scenérie prezentovány jako jiné země, nejčastěji Rusko. V posledním týdnu se v pražských ulicích natáčely i akční scény nebo automobilové honičky. Fanoušky dopravy zatím nejvíce zaujala proměna tramvaje 14T pro účely natáčení.

Omezení aut i MHD

Natáčení přineslo také řadu dopravních omezení. Dnes se podle informací Prahy 1 kromě náměstí Jana Palacha týká také Čechova mostu, Dvořákova nábřeží od Kozí ulice, Dušní od ulice U milosrdných, 17. listopadu od Břehové a Pařížské od Bílkovy. V neděli pak bude opět uzavřena pouze oblast kolem Rudolfina od ulice Na rejdišti po Kaprovu. V pondělí se uzavře oblast zahrnující Čechův most, Dvořákovo nábřeží od Kozí ulice a části Dušní, 17. listopadu a Pařížské, ovšem již bez náměstí Jana Palacha.

Od čtvrtka do pondělí zároveň obousměrně nejezdí MHD u právnické fakulty. Omezení se týká tramvají 17, 42 a autobusové linky 207. Stejná výluka bude platit příští víkend. Od středy do pátku pak MHD kvůli natáčení nepojede v oblasti kolem náměstí Republiky, což se dotkne tramvajových linek 6, 8, 26, 42, 91, 94, 96 a autobusu 207. Tramvaje budou odkloněny přes Vltavskou, Štvanici, Těšnov a Bílou labuť. Zábory se dotknou také ulic V Celnici, Na Florenci a Hybernská. Na poslední víkend se pak štáb opět vrátí na náměstí Jana Palacha od ulice Na rejdišti po Kaprovu.

Točí se také v Karlíně, kde se omezení podle webu Prahy 8 od čtvrtka do dneška týkají ulic Za Poříčskou bránou a Prvního pluku. Příští víkend se pak filmaři přesunou do ulic Pernerova, Šaldova, Křižíkova, dále na Lyčkovo náměstí, do Kaizlových sadů. Budou také v ulicích Sokolovská, Sovova a Kubova. Po celou dobu se natáčí také v budově Futurama Business Park u Invalidovny, kde se omezení dotklo ulic Za Invalidovnou, Sokolovská a Molákova. Kromě centra města se štáb vydal i na bohnické sídliště, kde jsou od čtvrtka do dneška uzavírky v ulicích Ratibořská a Svídnická.

Všechny zábory jsou vyjednané s městem a městskými částmi

V Praze 7, kde byla o prodlouženém víkendu kvůli natáčení uzavřena ulice Dukelských hrdinů, se již podle mluvčího městské části Martina Vokuše točit nebude.

Štáb má všechny zábory vyjednané s městem a městskými částmi. „Produkce spolupracovala na přípravách s magistrátem, radnicí Prahy 1, pražským dopravním podnikem, policií i hasiči a částkou asi pět milionů korun podpoří rozvoj Prahy 1 prostřednictvím poplatků i příspěvků navíc,“ uvedl dříve na svém facebooku Státní fond kinematografie. Ten láká zahraniční filmové štáby do země pomocí filmových pobídek.

Česká metropole je u zahraničních filmařů poměrně populární. Nedávno se v Praze objevil herec Adam Sandler, který hraje v celovečerním filmu Netflixu podle knihy Kosmonaut z Čech (Spaceman of Bohemia). Do Prahy se vrátil i Orlando Bloom, aby tu natáčel druhou řadu seriálu Carnival Row z produkce Amazonu. Dříve se v Praze točily například akční thrillery Mission: Impossible a Bournova identita, komiksový Hellboy nebo bondovka Casino Royale.

Rekordním pro český filmový průmysl byl rok 2019, kdy podle Státního fondu kinematografie díky systému filmových pobídek přiteklo do České republiky devět miliard korun zahraničních investic. Pro opětovný příliv zahraničních štábů by ale podle zástupců fondu bylo potřeba stejně jako v roce 2019 navýšit rozpočet systému pobídek z 800 milionů korun alespoň o dalších 500 milionů. Objem loňských investic zatím fond kvůli situaci s pandemií nezná.

ČTK

Tagy natáčení filmu The Gray Man praha
10 komentářů