Dopravcem legendárního Delfína na českém území budou ČD, vyjede příští rok

Zástupci Českých drah se dohodli na spolupráci s SVT Görlitz. Pramen: ČDZástupci Českých drah se dohodli na spolupráci s SVT Görlitz. Pramen: ČD

Delfín bude po opravě mimo jiné nabízen jako komerční produkt pro zážitkové jízdy.

České dráhy uzavřely s německou společností SVT Görlitz memorandum o spolupráci, na jehož základě budou na českém území dopravcem legendární jednotky SVT 18.16 DR, známé z původní Vindobony jako Delfín. SVT Görlitz pracuje na zprovoznění motorového vlaku, vyjet má příští rok. Spolupráce se týká i sdílení zkušeností při renovacích a provozu historických vozidel.

Delfín jezdil na Vindoboně (Berlín – Praha – Tábor – Vídeň) v 70. letech, až do začátku 80. let se objevoval i na vlacích Karlex (Berlín – Vojtanov – Karlovy Vary) a Karola (Lipsko – Vojtanov – Karlovy Vary). V Československu se stal symbolem elegantních dálkových expresů, kouzlo mu dodávaly cesty za železnou oponu.

„Tyto linky budou po opravě německé jednotky SVT v roce 2023 nabízeny pro turistickou a charterovou dopravu. České dráhy budou zajišťovat služby dopravce na území České republiky, v neposlední řadě budou obě strany vzájemně spolupracovat při realizaci turistických nabídek,“ doplnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

SVT Görlitz se obnově jednotky, která vznikla v roce 1963 v závodě VEB Waggonbau Görlitz, dlouhodobě věnuje. Hlavní impuls dostaly práce v roce 2020, kdy německá vláda schválila dotaci na opravu v přepočtu ve výši přes sto milionů korun.

Tagy České dráhy SVT 18.16 SVT Görlitz Vindobona
72 komentářů