Dokument: Stát vysvětluje, proč by měly být aerolinky zbaveny povinnosti vracet peníze

Prázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comPrázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Dvanáct členských zemí Evropské unie včera odeslalo dopis Evropské komisi, v kterém žádají dočasné zmírnění nařízení o právech cestujících v

Dvanáct členských zemí Evropské unie včera odeslalo dopis Evropské komisi, v kterém žádají dočasné zmírnění nařízení o právech cestujících v letecké dopravě.

Ministerstvo dopravy, které se k výzvě připojilo, dnes vysvětlilo ve svém prohlášení, proč dopis také podepsalo. Vzhledem k jeho délce ho přinášíme v plném rozsahu.

Ministerstvo dopravy si plně uvědomuje závažnost dnešní situace spojenou s výskytem COVID-19 a dopad všech opatření, která jsou v jednotlivých zemích zavedena, na letecké odvětví. Uvědomujeme si, že letečtí dopravci čelí největší krizi ve své historii. Letečtí dopravci se ne vlastní vinou ocitli v situaci, kdy musí hradit vysoké pravidelné fixní náklady, přičemž prodej nových letenek se prakticky zastavil. Vyplácení hotovosti za letenky cestujícím, jejichž let byl zrušen z důvodu opatření COVID-19, je pro letecké dopravce v současné době prakticky likvidační z důvodu nedostatku finanční hotovosti.

Ministerstvo dopravy nijak nezpochybňuje práva cestujících v letecké dopravě, nicméně se domnívá, že nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 ze dne 11. února 2004, kterým se stanoví společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů (dále jen nař. (ES) č. 261/2004, nemohlo v žádném případě v době vzniku předvídat a legislativně ošetřit současnou situaci, kdy jsou rušeny, bez jakéhokoliv zavinění leteckých dopravců, prakticky všechny lety.

Domníváme se, že v tak obtížné situaci je nutné hledat rovnováhu mezi závazky leteckého dopravce a právy cestujících. Právě z tohoto důvodu se ČR připojila k iniciativě více členských států EU, které požadují, aby Evropská komise vyslyšela návrh na změnu nař. (ES) č. 261/2004 tak, aby letecký dopravce mohl poskytnout za zrušený let cestujícímu voucher, který by bylo možné čerpat během stanovené doby. Voucher by byl proplacen leteckým dopravcem až v případě, že by cestující tento voucher ve stanovené době nevyčerpal. Jsme přesvědčeni, že tato změna poskytne leteckým dopravcům čas na překonání současné krize a zajištění jejich stability a cestujícím právní jistotu náhrad při zrušení letů. Obdobným způsobem jsou v ČR řešeny i již zaplacené zájezdy u cestovních kanceláří.

Tagy Ministerstvo dopravy nařízení 261 refundance letenek
58 komentářů