Dokument: Pardubický hejtman hodnotí provoz Leo Expressu na Orlicku a Kralicku

Jednotka Alstom Lint společnosti Leo Express v Letohradě. Foto: Leo ExpressJednotka Alstom Lint společnosti Leo Express v Letohradě. Foto: Leo Express

Redakce Zdopravy.cz oslovila všechny objednatele, kteří se změnou jízdního řádu vyměnili na některých tratích České dráhy za jiného dopravce. V

Redakce Zdopravy.cz oslovila všechny objednatele, kteří se změnou jízdního řádu vyměnili na některých tratích České dráhy za jiného dopravce. V případě Pardubického kraje jde o provoz na Orlicku a Kralicku, kam nastoupil Leo Express. Odpovědi hejtmana Martina Netolického (ČSSD) přinášíme v plném znění.

Jak je Pardubický kraj spokojen s provozem společnosti Leo Express na Orlickoústecku?

V rámci prvního dne platnosti nového jízdního řádu jsem vyrazil na Orlicko a Králicko bez předchozího informování dopravce, abych se mohl sám seznámit s fungováním nového systému. Ve vlacích jsem strávil de facto celý den až do pozdních večerních hodin. Se zástupci dopravce jsem komunikoval v průběhu celého dne, abych měl aktuální přehled o problémech na trati. Především v neděli bylo problémů více a docházelo k tomu, že některé spoje nabíraly zpoždění i v řádech desítek minut, což jsem jednoznačně zdůraznil, že se nesmí nadále opakovat. Ještě v rámci nedělního provozu jsem apeloval na dopravce, aby byla vyřešena návaznost právě v koncových úsecích a nevznikalo tak zpoždění, které poté není reálné snižovat. Proto fungovala také náhradní autobusová doprava tak, aby byl cestujícím zajištěn maximální možný komfort. Jsem přesvědčen, že postupně dochází k vyladění jednotlivých detailů tak, aby cestující měli zajištěn maximální komfort, což je samozřejmě naším přáním a požadavkem na dopravce.

Vykonal kraj již nějaké kontroly a vyzval dopravce k odstranění závad?

My jsme s oběma dopravci organizovali pravidelné kontrolní dny před spuštěním nového jízdního řádu a konkrétně se soukromým dopravcem jsem osobně hovořil především v posledních týdnech a dnech opakovaně a ujišťoval jsem se, zda je vše připraveno. Dokonce jsem se byl podívat také na samotné jednotky, abych viděl jejich stav a průběh modernizace. S dopravcem jsem i nadále v kontaktu pravidelně, a to jak na úrovni personálu, tak nejvyššího vedení. Poslední kontrolní den se uskutečnil v úterý a každý den ve 14 hodin až do odvolání dostávám report aktuálního stavu. Samozřejmě důrazně apelujeme na odstranění všech závad v co nejkratším termínu.

Podle ohlasů na sociálních sítích cestující nadšením zatím příliš neoplývají.

https://www.facebook.com/leoexpress/posts/2639604192785475

Tagy LEO Express Pardubický kraj trať 024 Ústí nad Orlicí - Mlýnický Dvůr - Štíty
127 komentářů