Dokument: Dráhy vysvětlují, kam přesunuly velkoprostorové vagony z Jižních expresů

Jižní expres z Prahy do Lince. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraJižní expres z Prahy do Lince. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Dlouhodobě vidíme, že jednou z nejčastějších stížností je nedodržení plánovaného řazení.

České dráhy na dotaz deníku Zdopravy.cz vysvětlují, proč a kam přesunuly velkoprostorové vozy z Jižních expresů, které vyjma 1. třídy jezdí od srpna pouze s kupé. A jaká je obecně situaci s vozbou v dálkové dopravě? Odpovídá mluvčí Českých drah Filip Medelský.

V rámci nového plánovaného pravidelného řazení na vlacích linky Ex7 se počítá s maximálním sjednocením typů řazených vozů, kdy v pravidelně řazeném vlaku bude jeden kombinovaný vůz 1. třída + jídelní vůz ve velkoprostorovém uspořádání ARmpee829, vůz určený pro přepravu vozíčkářů a cyklistů Bdbgmee236 a dále oddílové vozy Bmz226. Ve všech případech se jedná o vozy modernizované s odpovídajícími službami. Navíc řazení splňuje všechny parametry, které obsahuje smlouva s objednatelem.

Aktuálně bylo 7 vozů řady Bdmpee233 přesunuto z Českých Budějovic do Plzně, kde se počítá s jejich primárním nasazením na spojích linky Ex6.

Dlouhodobě vidíme, že jednou z nejčastějších stížností je nedodržení plánovaného řazení, zvláště ve chvíli, kdy místo plánovaného vozu přijede vůz jiné řady, v jiném vnitřním uspořádání a s odlišnou nabídkou služeb pro cestující. Nicméně platí, že R17 a Ex7 patří v posledních hodnoceních cestujících mezi ty lepší. Linka R17 obdržela od cestujících hodnocení 4,14 a Ex7 má hodnocení 4,09 při maximálním možném počtu 5 bodů. Jsou v horní třetině seznamu sledovaných linek.

Obecně bohužel stále platí, že situaci v oblasti vozby dálkových vlaků je dlouhodobě napjatá. Mezi největší příčiny patří dlouhodobé překračování lhůt pro pravidelné plánované obnovy vozů v závodech externích dodavatelů. Loni například vzrostla délka opravy vozů z 35 na 48 dní. Podobně nepříznivý vývoj je patrný také u termínů odstranění garančních závad po obnovách. To pak v kombinaci s provozními situacemi, nutností periodických oprav, atd. vytváří někdy těžko řešitelné situaci. Zatímco někteří evropští dopravci je řeší například rušením vlaků, my se vždy snažíme naše cestující do cíle jejich cesty dopravit, i za cenu dočasně sníženého komfortu.

Úpravy řazení jsou součástí většího rozsahu plánovaných změn, které vyvrcholí zavedením nového jízdního řádu, kdy bude spuštěna nová linka Ex32 Baltic Express a předpokládáme postupné uvádění do provozu u nových vlaků ComfortJet.

Tagy České dráhy Jižní expres řazení vlaků
35 komentářů