Dokument: Automatické metro, změny v parkování, silniční i tramvajový okruh. Co chystá vedení Prahy v dopravě

Budoucí část stanice Pankrác. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudoucí část stanice Pankrác. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Na prvním místě v programu je podpora veřejné dopravy.

Po více než čtyřech měsících od vzniku nové koalice na pražském magistrátu je jasněji o tom, čeho bude chtít nové vedení města dosáhnout. Zástupci koalice včera představili kompletní programové prohlášení. Doprava je v něm uvedena na druhém místě ze všech resortů.

Plány vedení města nepřináší po výrocích v minulých týdnech a měsících zásadní překvapení. Hned na prvním místě uvádí koalice své plány ve veřejné dopravě, teprve poté s individuální dopravou. Kompletní programové prohlášení je zde. Text týkající se dopravy přinášíme v kompletním znění bez úprav. Jednotlivým prioritám se budeme věnovat v dalších dnech a týdnech.

Programové prohlášení koalice SPOLU pro Prahu, Pirátské strany a hnutí Starostové a nezávislí

Doprava ve městě musí být efektivní, moderní, udržitelná a vyvážená. Zvýšíme investice do dopravy a využijeme rozšířené základny dat o mobilitě a infrastruktuře, moderní telematické systémy a zefektivníme procesy spolupráce a plánování provozu a rozvoje dopravy a budeme usilovat o potřebné legislativní změny. Záměry budou podpořeny otevřenou komunikací s občany, městskými částmi a dalšími aktéry o souvislostech mezi existujícími dopravními problémy a budoucí podobou udržitelné městské mobility a podmínkami, kterými dopravní systém ovlivňuje cestování obyvatel města.

1. Veřejná doprava

Pražská veřejná doprava je právem považována za jeden z nejkvalitnějších dopravních systémů v Evropě. MHD, zejména kolejová, je pro dopravní systém v našem městě naprosto zásadní, protože jde o ekologický a prostorově efektivní způsob dopravy. Tuto silnou stránku Prahy je potřeba dále rozvíjet, aby byla ještě lepší pro své uživatele. Zkvalitňování stávající a rozvoj nové infrastruktury i zlepšování služeb a uživatelské přívětivosti jsou hlavními cíli pro následující období. Budeme pracovat na snížení vnitřního dluhu na technickém stavu stávající infrastruktury a intenzivně investovat do rozvoje MHD.

a) Metro

Chceme investovat do výstavby a projektové přípravy dalších úseků a linek metra. Stranou nezůstane ani
zlepšování a rozvoj stávajících tras – zejména v oblasti bezbariérového přístupu, rekonstrukce nejstarších
stanic a zabezpečovacího zařízení.

Projekty:
■ Zahájíme výstavbu dalších úseků metra D a budeme usilovat o spolufinancování této stavby
státem.
■ Zahájíme projekt automatizace řízení linky C tak, aby došlo k navýšení kapacity.
■ Zpracujeme studii proveditelnosti, která posoudí smysluplnost a ekonomickou efektivitu nové
tangenciálně-okružní kapacitní kolejové dopravy.
■ Prověříme ekonomické a dopravní aspekty prodloužení stávajících tratí metra.

b) Tramvaje

Naší prioritou je tramvajový okruh. Dále chceme pokračovat ve výstavbě a projektové přípravě dalších úseků tramvajových tratí tak, aby byla zajištěna obsluha rozvíjejících se čtvrtí v okrajových částech sítě a dále aby byla posilována kapacita a spolehlivost tramvajové sítě v nejpřetíženější části – v samém centru města.

Projekty:

■ Zprovozníme tramvajové tratě Holyně – Slivenec, Modřany – Libuš a Divoká Šárka – Dědinská a Dvorecký most.
■ Dokončíme výstavbu nové tramvajové vozovny Hloubětín.
■ Ve spolupráci se Středočeským krajem budeme pokračovat v přípravě tramvajové trati Vozovna Kobylisy – Zdiby a společně zahájíme výstavbu.
■ Zahájíme výstavbu nových tramvajových tratí Václavské náměstí – Muzeum, Pankrác II, Počernická, Libuš – Nové Dvory, Malovanka – Strahov, Kobylisy – Bohnice a Nákladové nádraží Žižkov – Sídliště Jarov.
■ Vybudujeme tramvajový podjezd Bubny, který umožní řešení tramvajové trati v okolí budoucí Vltavské filharmonie.
■ Podnikneme opatření pro zvýšení plynulosti tramvajové dopravy především v místech, kde se silniční a tramvajová doprava potkávají.
■ Urychlíme přípravu tramvajového okruhu, zejména severní části Podbaba – Bohnice – Kobylisya jižní části Dvorce – Budějovická – Michle – Bohdalec.
■ Budeme pokračovat v přípravě tramvajových tratí Modřany – Komořany, Motol – Vypich, Nádraží Podbaba – Suchdol, Bolzanova – Hlavní nádraží – Muzeum, Sídliště Ďáblice – Nádraží Čakovice, Dědinská – Dlouhá Míle, Spořilov – Choceradská – Jižní Město, Pankrác – Budějovická.
■ Začneme připravovat výstavbu nových vozoven (např. Braník) a navýšení kapacity Vozovny Motol.
■ Budeme systémově řešit podobu nových tramvajových tratí ve spolupráci s renomovanými architektonickými studii tak, aby byl zajištěn jejich soulad s koncepčními materiály města, týkajícími se veřejných prostranství a modrozelené infrastruktury, a zároveň nebyly zhoršovány parametry tratě.
■ Prověříme výstavbu lanovky Podbaba – Troja – Bohnice dle výsledku architektonické soutěže.
■ Prověříme ekonomické a dopravní aspekty prodloužení dalších stávajících tramvajových tratí.

c) Autobusy a trolejbusy

Projekty:
■ Budeme pokračovat v přípravě nových trolejbusových spojení k nahrazení dieselových autobusů (například linky 137, 131, 201, 136 , 150 a další).
■ Po dohodě s MČ doplníme vyhrazené jízdní pruhy pro MHD v místech, kde dochází k jejímu zpoždění.
■ Budeme pokračovat v projektové přípravě rekonstrukce Terminálu Černý Most.

d) Železnice

Podobně jako v případě silniční dopravy i na železnici se v Praze setkává blízká městská a příměstská doprava a dálková osobní i nákladní doprava. V příštích letech odstartuje napojování Prahy na první úseky vysokorychlostních tratí. Aby železnice jako systém v Praze fungovala, je potřeba investovat do zásadního zvýšení kapacity modernizací současných a výstavbou zcela nových železničních tratí. V realizaci jsou první úseky desítky let připravovaného spojení na letiště, probíhá modernizace důležitých příměstských tratí a hledá se cesta, jak posílit pražský železniční uzel do budoucna. Významnými změnami projdou také nejvýznamnější pražská nádraží – Hlavní, Masarykovo i Smíchov, kde Praha připravuje moderní multimodální terminál. Je nezbytné zvýšení kapacity a rozvoj příměstské i městské železnice vč. spojení na Letiště Václava Havla.

Projekty:

■ Zahájíme stavbu moderního multimodálního terminálu Nádraží Smíchov včetně P+R parkovacího domu.
■ Postavíme lávku u zastávky Rajská zahrada s bezbariérovým přestupem na metro B.
■ Provedeme otevřené výběrové řízení na nové vlaky pro příměstské linky.
■ Směníme pozemky se Správou železnic u Hlavního nádraží a v dalších lokalitách nezbytné pro rozvoj města.
■ Podporujeme rozvoj městské polookružní železniční linky včetně vybudování zastávek U Kříže a Výtoň, výstavbu nových vlakových zastávek (Jahodnice, Hostavice a Jiráskova čtvrť), ztrojkolejnění mostu na Výtoni a zdvoukolejnění úseku Libeň-Malešice.
■ Podporujeme rekonstrukci tratě Praha – Kladno s odbočkou na letiště Václava Havla v tzv. jižní variantě.
■ Budeme aktivně spolupracovat se Správou železnic na výběru nejvhodnější varianty realizace železničního uzlu Praha tak, aby bylo možné doplňovat v budoucnu další zastávky v podzemí i na povrchu (“metro S” či “Nové spojení 2”).
■ Ve spolupráci se státem chceme urychlit přípravu železnice z Prahy do Brandýsa nad Labem a její pokračování na Mladou Boleslav a Liberec včetně realizace tzv. Všejanské spojky.
■ Budeme aktivně spolupracovat se Správou železnic na přípravě vysokorychlostních tratí na území Prahy a usilovat o opatření pro snížení hluku.

2. Silniční doprava

a) Okruhy (Městský, Pražský a Aglomerační okruh)

Chceme pokračovat v přípravě dokončení Městského okruhu a do doby jeho zprovoznění zkapacitnit průmyslový polookruh. Budeme poskytovat maximální součinnost státu v dokončení Pražského okruhu.

Projekty

■ Budeme spolupracovat se státem při majetkoprávních úkonech (např. výkup pozemků a další příprava zelených pásů pro omezení dopadů stavby úseku 511) a na navazujících investicích (např. obchvat Dolních Měcholup, Hostivařská spojka, propojení s Kutnohorskou, obchvat Písnice, Budovatelská – Mladoboleslavská a Toužimská a Vestecká spojka).
■ Zlepšíme plynulost provozu na stávajícím nedokončeném Městském okruhu pokračováním v přípravě Hloubětínského tunelu a modernizace Průmyslové.
■ Aktualizujeme EIA pro možnost zprovoznění Městského okruhu po etapách, budeme usilovat o územní rozhodnutí v první instanci a provedeme geologický průzkum.
■ U všech úseků Pražského okruhu, Městského okruhu i navazujících komunikací budeme dbát na krajinné propojení a stezky pro chodce a cyklisty, prověříme možnost pěšího propojení na Malovance.
■ Podporujeme kompenzační opatření k Pražskému okruhu, který staví stát.
■ Budeme jednat se státem o spolufinancování dostavby Městského okruhu státem.
■ Budeme podporovat urychlení dostavby severní a východní části Aglomeračního okruhu ve spolupráci s vládou a Středočeským krajem.
■ Budeme pokračovat v přípravě Radlické radiály ve spolupráci s městskou částí Praha 5.
■ Zahájíme přípravu Vysočanské radiály.

b) Silniční síť

Projekty:
■ Stavby nových silnic i rekonstrukce stávajících ulic (dle finančních možností například Klapkova, Vinohradská, Seifertova, Bělohorská, Koněvova, Jana Želivského, Slezská, Bořivojova, Dukelských hrdinů) budeme provádět prostřednictvím delimitace těchto akcí na TSK.
■ Podle možností navýšíme rozpočet na rekonstrukce silnic dle priorit vycházejících z aktuální míry poškození jejich povrchu, potřeby budování modrozelené infrastruktury a koordinace s dalšími souvisejícími akcemi.
■ Budeme pokračovat v realizaci podjezdu Bystrá v Horních Počernicích.
■ Ve spolupráci s Prahou 1 a sousedními MČ omezíme zbytný individuální tranzit na Malé Straně a Smetanově nábřeží tak, aby nedocházelo ke zpožďování MHD.
■ Navýšíme podporu městských částí v jejich úsilí o maximální bezpečnost silničního provozu(akce BESIP).
■ Budeme pokračovat v přípravě zastřešení Spořilovské.
■ Podporujeme postupnou humanizaci magistrály.
■ Budeme pokračovat v přípravě dalších nových komunikací.

c) Mosty

Projekty:

■ Dokončíme stavby a rekonstrukce mostů (Barrandovský most, Štvanická lávka, Dvorecký most).
■ Zahájíme rekonstrukci Hlávkova mostu a další fázi rekonstrukce Libeňského mostu.
■ Zahájíme stavbu lávky Horoměřická.
■ Budeme pokračovat ve snižování reklamního smogu na dopravním majetku města.
■ Po posouzení variant možného vedení budeme pokračovat v přípravě Rohanského mostu meziKarlínem a Holešovicemi ve variantě zvolené architektonickou soutěží.
■ Zahájíme architektonickou soutěž na nový tramvajový most Podbaba – Troja.
■ Zahájíme stavební přípravu mostních objektů pro budoucí tramvajovou trať na Jižní Město.

 Bezbariérová prostupnost pro pěší a cyklisty

Naším cílem je, aby se lidé mohli bezpečně, snadno a pohodlně pohybovat na území pražské aglomerace a zároveň je doprava nezatěžovala hlukem a znečištěním ovzduší, zabírala co nejméně veřejného prostoru a byla co nejméně závislá na fosilních palivech. Rekonstrukce ulic budou řešeny s důrazem na kvalitu veřejného prostoru a bezpečnost chodců a cyklistů.

a) Bezbariérová prostupnost a podmínky pro pohyb osob se sníženou pohyblivostí
Projekty:
■ Bezbariérově zpřístupníme 4 nové stanice metra a připravíme bezbariérové úpravy pro dalšístanice.
■ Budeme upravovat tramvajové zastávky tak, aby byly přístupné i osobám se sníženou schopností pohybu a orientace.
■ Budeme pokračovat v grantové podpoře odstraňování bariér a zlepšení přístupu pro osoby sesníženou pohyblivostí ve veřejném prostoru.
■ Podle možností navýšíme finance pro realizaci akcí z programu BESIP.
■ K datu skončení platnosti Koncepce odstraňování bariér ve veřejné hromadné dopravě v Praze v roce 2025 zpracujeme nový koncepční dokument, který stanoví priority a úkoly v této oblasti.

b) Pěší

Projekty:

■ Podle možností navýšíme finanční prostředky pro zvyšování bezpečnosti úpravou přechodů pro chodce a odstraněním nehodových a rizikových míst, zklidňováním dopravy u škol a zřizováním zón 30 v úzké spolupráci s městskými částmi.
■ Budeme podporovat městské části v realizaci úprav komunikací a veřejných prostranství v souladu se Strategií aktivní mobility hl. m. Prahy a při realizaci projektů „Bezpečné cesty do škol“ a „Školní ulice“.
■ Prověříme možnosti vybudování nových přechodů pro chodce v obtížně prostupných lokalitách s vysokým podílem pěší dopravy.
■ Provedeme revizi chodníkového programu.

c) Cyklistika

Projekty:

■ Zpracujeme strategický dokument, který naváže na koncepci rozvoje cyklistiky z roku 2010 a rozpracuje konkrétní umístění bezpečných cyklotras do uličních profilů, zejména u nadřazených cyklotras A1-A9. Cílem je vytvořit celistvou síť a propojit okrajové části města se Středočeským krajem.
■ Zvýšíme počet parkovacích míst pro kola formou B+R, koláren, cyklostojanů nebo cyklověží zejména u velkých dopravních uzlů, dopravních terminálů a školních zařízení.
■ Ve spolupráci s MČ budeme realizovat propojení stávajících cyklistických opatření a budeme podporovat cykloobousměrky tam, kde je to možné a účelné.
■ Vybudujeme novou cyklostezku v prostoru ledáren v Braníku, včetně přemostění říčního zálivu, a připravíme k realizaci tzv. Kladenskou drážní cestu a Severovýchodní cyklomagistrálu.
■ Budeme pokračovat v přípravě stezky A9 Krejcárek – Balabenka – Horní Počernice (napojení na GreenWay Jizera) v celé trase a zajistíme postupnou realizaci připravených úseků.
■ Vybudujeme cyklostezky U Kunratického lesa a podél trasy Košíkovské nádrže – U Záběhlického zámku.
■ Zahájíme budování Vršovické drážní promenády a přípravu jejího pokračování do centra města.
■ Budeme vytvářet bezpečné trasy pro cyklisty, zejména ve formě stavebně oddělených cyklostezek nebo tzv. dánských cyklopásů, s cílem dostavby nadřazené sítě cyklotras A1-A9 celoměstského významu.
■ Integrační opatření (cyklopruhy) budou realizována zpravidla tam, kde nebude možné realizovat bezpečnější cyklistickou infrastrukturu oddělenou od automobilového i pěšího provozu. V případě, že je možné realizovat pouze cyklopruh, je preferován vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, který má bezpečnou šířku a je výrazným podbarvením v celé své délce opticky oddělený od vozovky. Na základě žádosti městské části v případě úzkých nepřehledných hrdel prověříme
možnost úprav současných cyklopruhů s důrazem na bezpečnost cyklistů.
■ V rámci budoucích oprav a staveb silnic nebo veřejných prostranství bude TSK vždy důsledně prověřovat možnost vzniku bezpečných stavebně oddělených cyklostezek a v co nejvyšší míře je implementovat.
■ Zajistíme zvýšení financování cyklistické infrastruktury tak, aby bylo možné v následujících letech vytvořit síť odpovídající důležitosti a podílu cyklistiky na celkovém dopravním mixu.

Parkování

Vytvoříme komplexní celoměstskou reformu parkování s cílem zvýšit přehlednost a zklidnit centrum města. Za tímto účelem budou nastavena odlišně pravidla pro centrum a zbytek města. Povedeme dialog s městskými částmi, které jsou významným aktérem v umísťování zón placeného stání (ZPS). Městské části získají v rámci reformy ZPS více pravomocí. Naproti tomu pravidla pro návštěvnické parkování budou sjednocena. Součástí reformy parkování bude přidání možnosti nastavení vlastní složky ceny za dlouhodobé parkovací oprávnění ze strany městské části. Městská část si tedy bude určovat svoji část poplatku za rezidenční kartu a magistrát hl. m. Prahy taktéž. Jako nutné vnímáme snížení vizuálního smogu spojeného se zónami placeného stání.

a) Parkoviště Park & Ride a parkovací domy

Projekty:
■ Zprovozníme P+R Petržílkova (197 míst P+R a 182 rezidenti).
■ Vybudujeme parkovací dům Dědina (290 míst rezidenti), P+R Depo Hostivař (649 míst) a P+R Opatov (490 míst).
■ Zahájíme stavbu P+R na Terminálu Smíchovské nádraží (1000 míst).
■ Zahájíme stavbu P+R Zličín v rámci PPP projektu (až 1400 míst).
■ Parkoviště na městských pozemcích budou provozovat městské organizace.
■ Prověříme možnost vybudování P+R DEPO Zličín (450 míst).
■ Budeme pokračovat ve výkupu pozemků pro Terminál Dlouhá Míle.
■ Ve spolupráci se Středočeským krajem podpoříme výstavbu záchytných parkovišť pro auta P+R a pro kola B+R v místech dobré návaznosti na příměstskou dopravu.
■ Provozní náklady na P+R a parkovací domy budou postupně pokryty z parkovacích poplatků.

Zóny placeného stání a parkování rezidentů

Projekty:

■ Rezidenti budou moci za zvýhodněnou cenu získat 120 hodin kreditu ročně ke stání vozidel jejich návštěv či řemeslníků.
■ Každá MČ si bude moci stanovit svou část poplatku za rezidenční parkovací oprávnění (namísto dosavadního rozdělení výnosu na polovinu s magistrátem).
■ Budou zrušena přenosná parkovací oprávnění a dosavadní zvýhodnění pro elektromobily.
■ Bude zaveden speciální celoměstský tarif pro carsharing, za předpokladu splnění podmínek města pro poskytovatele carsharingu (předávání dat, maximální doba stání), a to tak, aby tato služba pomáhala snížit počet aut ve městě.
■ Základní tarify pro návštěvnické parkování budou sjednoceny do dvou zón – centrum (P1+P2) a zbytek města. Prověříme možnost dynamického tarifu v místech konání velkých veřejných akcí.
■ Bude možné si zakoupit jednotné dlouhodobé návštěvnické parkovací oprávnění pro celou oblast mimo centrum.
■ V centru bude omezeno návštěvnické parkování na modrých zónách na návštěvy rezidentů využívající kredit a bude omezeno zneužívání abonentských parkovacích oprávnění.
■ Za účelem zajištění dostatku parkovacích míst pro rezidenty, řemeslníky a osoby se zdravotním
postižením budeme motivovat dojíždějící k využívání parkovacích kapacit mimo ulici, P+R, prostorově nenáročných druhů dopravy a carsharingu.
■ Prověříme možnost omezit parkovací minima v Pražských stavebních předpisech.
■ Budeme realizovat opatření z Plánu udržitelné mobility Prahy a okolí a Strategie aktivní mobility v Praze a dalších klíčových strategických dokumentů: Strategie rozvoje parkování a Generel rozvoje dobíjecí infrastruktury v hl. m. Praze, Strategie rozvoje tramvajových tratí, Strategie
metropolitní železnice, Rozvoj linek PID v Praze, Koncepce odstraňování bariér ve veřejné hromadné dopravě v hlavním městě Praze, Koncepce rozvoje cyklistické dopravy a rekreační cyklistiky v hl. městě Praze a Systém celoměstských cyklotras hlavního města Praha a Klimatický plán hl. města Prahy. Strategické dokumenty města k dopravě budeme aktualizovat s ohledem na současný kontext a potřeby. V rámci oprav a rekonstrukcí komunikací budeme postupovat v souladu s Koncepcí městské a aktivní mobility ČR pro období 2021–2030.

Tagy praha programové prohlášení
33 komentářů