Dobíječky dohání ziskovostí prodej pohonných hmot, říká BP. V Česku je chce stát dotovat

Dobíjecí stanice BP v Číně. Foto: BPDobíjecí stanice BP v Číně. Foto: BP

V Česku se vláda chystá za stavbu dobíjecích stanic utratit 300 milionů korun.

Byznys s rychlým dobíjením elektromobilů dohání svou marží prodej pohonných hmot, říká jedna z největších energetických firem na světě. Britská společnost BP očekává, že od roku 2025 bude prodej elektřiny do aut ziskovější než tankování benzínu a nafty.

Zpráva je zajímavá především v kontextu plánů české vlády, která chce do byznysu dobíjecích stanic nalít miliardy korun a podpořit jejich vznik.

O ziskovosti dobíječek informovala například agentura Reuters nebo server Autocar. „Poptávka po dobíjení rychle vzrostla, investujeme výrazně do této infrastruktury,“ řekl mluvčí firmy BP serveru Autocar. BP v roce 2018 koupila společnost Chargemaster a přejmenovala ji na BP Pulse. Pod touto značkou provozuje své dobíjecí stanice. Firma chce s dobíjecími stanicemi postupně expandovat do dalších zemí, velký růst zaznamenává v USA.

Podle BP je celá divize dobíjení aut stále ztrátová a do zisku se má dostat v roce 2025. V případě rychlého dobíjení má ale podle agentury Reuters už nyní téměř stejnou marži jako u tankování pohonných hmot. „Jsme blízko situace, kdy bude dobíjení lepším byznysem než prodej pohonných hmot,“ řekla agentuře Reuters Emma Delaneyová z BP. Podle ní ve třetím čtvrtletí tržby z dobíječek vzrostly oproti předchozímu čtvrtletí o 45 %. BP zajímá hlavně segment rychlonabíječek, které chce budovat u svých stávajících čerpacích stanic, aby si udržel příjmy z maloobchodního prodeje na pumpách.

V Česku chce vláda byznys, který může být bez problémů ziskový, dotovat z peněz daňových poplatníků. Na konci loňského roku bylo dobíjecích stanic 799, za dva roky se jejich počet ztrojnásobil. Stát už přispívá na domácí nabíječky z Nové zelené úsporám, teď se chystá více podpořit i komerční projekty. Již brzy chystá ministerstvo průmyslu vypsání dotačního programu na 1 500 dobíjecích bodů. Podle serveru iHned.cz na něj má vyčleněno 300 milionů korun.

Tagy BP dobíjecí stanice
75 komentářů