Do táborské MHD míří elektrobusy, budou tvořit téměř čtvrtinu vozidel

Elektrobus Solaris Urbino 12 Electric. Foto: SolarisElektrobus Solaris Urbino 12 Electric. Foto: Solaris

V tendru dopravní společnosti COMETT PLUS zvítězil polský výrobce Solaris s cenou 92,5 milionu korun.

Městská hromadná doprava v táborské aglomeraci se do roka zařadí k provozům, které z nemalé části zajišťují elektrobusy. Dopravce COMETT PLUS aktuálně završil podpisem smlouvy tendr na dodávku osmi elektrických autobusů; s jejich nasazením do provozu počítá v prvním čtvrtletí příštího roku. Písemná zpráva k zakázce se objevila na profilu zadavatele, první na ni upozornil web BusPortal.cz.

Nové třídveřové elektrobusy z kategorie 10 až 12 metrů dodá na Táborsko výrobce Solaris, který osmičku vozidel nabídl za 92,5 milionu korun. Na jedno dobití garantuje dojezd 230 kilometrů. Konkurencí mu v tendru byly společnosti SOR Libchavy (97,8 mil. Kč) a TBS Truck Bus Servis (prodejce značky Iveco – 99,2 mil. Kč).

Jde přitom jen o část zakázky, dopravce poptával i dvě kratší vozidla (v kategorii 7 až 9 metrů), jediná nabídka od TBS Truck Bus Servis ale nesplnila podmínky tendru a byla vyřazena.

MHD v Táboře a okolí objednává Sdružení měst a obcí okresu Tábor, COMETT PLUS má na její zajištění od roku 2019 desetiletou smlouvu. Podle ní může obnovovat vozový park jen vozidly na baterie, CNG nebo vodík. V aktuálním tendru využil dotačního programu na nákup elektrobusů, evropské fondy (IROP) pokryjí 70 procent nákladů.

„Dobíjecí infrastrukturu budeme financovat z vlastních zdrojů, zbudujeme ji v sídle společnosti v Chýnovské ulici,“ řekl deníku Zdopravy.cz ředitel divize autobusové dopravy COMETT PLUS Aleš Melich.

MHD obsluhuje především souměstí Tábor, Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí, zajišťuje ji 34 vozidel. Podle Melicha bude po dodání osmi elektrobusů vyřazen stejný počet starších autobusů. Elektrobusy tak budou tvořit téměř čtvrtinu flotily.

Tagy Comett Plus MHD Tábor
2 komentáře