Do Švýcarska za pětistovku vlakem. ČD zlevnily i rozšířily nabídku včasných jízdenek

Railjet na cestě z Vídně do Curychu projíždí Salcburkem. Foto: ÖBBRailjet na cestě z Vídně do Curychu projíždí Salcburkem. Foto: ÖBB

Poprvé v historii je možné dojet z Česka do Švýcarska vlakem za nižší cenu než 500 Kč. České dráhy od

Poprvé v historii je možné dojet z Česka do Švýcarska vlakem za nižší cenu než 500 Kč. České dráhy od 1. května rozšířily nabídku takzvaných včasných jízdenek. V případě cesty například z Českých Budějovic stojí cesta jen 368 korun.

Nejnižší cena platí jen do pohraniční stanice Buchs SG,  do dalších stanic už pak nabízí ČD jízdenky výrazně dráž. Pro cestující i tak jde o velký skok: mohou hned z Buchsu využívat například železniční jízdenky po neomezené cestování po zemi, která je považována za vlakovou velmoc.

Novinkou je i to, že nově platí včasná jízdenka za tak nízkou cenu i na denní spoje, dosud platila jen pro přímý noční vlak. Cestující tak mohou s jediným přestupem v Linci jet po atraktivní alpské trati Albergbahn během dne a užít si zajímavé výhledy. Například při odjezdu v 6 hodin ráno z Prahy je cestující v Buchsu lehce po 16. hodině.

V současnosti nabízí eshop ČD Včasné jízdenky Švýcarsko také pro denní spoje přes přechod Horní Dvořiště – Summerau pro ranní vlaky s odjezdem z Prahy v 6:01 a v 10:01 hodin s přestupem na rychlovlaky railjet v Linci. Aktuální cena pro jednotlivé destinace, spoje a termíny je přímo k dispozici v eshopu,“ řekl mluvčí Český drah.

Za stejnou cenu se daly koupit dosud jízdenky jen do rakouského Feldkirchu, odkud si museli cestující koupit jízdenku do Švýcarska za 4,40 euro, případně přestoupit na autobus přes Lichtenštejnsko. V něm už platí Swiss Pass.

Podle Štáhlaského lze včasné jízdenky koupit i pro trasy přes přechod Břeclav – Hohenau pro cesty z Brna či Ostravy přes Vídeň. Cena včasné jízdenky Rakousko Brno – Wien – Buchs vychází na 763 korun, z Ostravy na 794 Kč. Zejména pro obyvatele severu Čech může být zajímavou alternativou i cesta přes Drážďany (v případě západních Čech přes Norimberk) na jízdenku SuperSparpreis Schweiz za 39,90 eur s možností dojet ve Švýcarsku prakticky kamkoliv, nejen na hranice.

Pro cestování po Švýcarsku bývá obvykle nejvýhodnější koupit si buď dopředu jízdenky na jednotlivé relace nebo využít nabídky neomezeného cestování v rámci Swiss Travel System.

Tagy České dráhy Top Včasná jízdenka včasná jízdenka do Švýcarska vlakem do Švýcarska
21 komentářů