Do Rožmitálu se v létě vrátí osobní vlaky, víkendové spoje zajistí České dráhy

Poslední vlak v Rožmitálu pod Třemšínem. Foto: Martin HájekPoslední vlak v Rožmitálu pod Třemšínem. Foto: Martin Hájek

Půjde o turistické vlaky, které budou v sezoně jezdit o víkendech a svátcích.

Rožmitál pod Třemšínem, kam loni 11. prosince přestaly po 122 letech jezdit pravidelné osobní vlaky, se v létě dočká obnovení železničních spojů do Březnice. Půjde o turistické vlaky, které budou v sezoně jezdit o víkendech a svátcích.

„Nedávno jsme oslavili 120 let zdejší dráhy a máme pocit, že k Rožmitálu historicky patří. Dalším důvodem jsou turisté, kterým se otevřely Brdy, a Rožmitál je jedno z nástupních míst k výletům. Brdy jsou něco jako malá neobjevená Šumava,“ řekl deníku Zdopravy.cz starosta Rožmitálu Pavel Bártl.

Podle něj se městu podařilo ušetřit část peněz z částky, kterou požadoval Středočeský kraj na autobusy, a za tyto peníze se objednají vlaky. Ty mají jezdit od 12. června do konce října a město vyjdou podle starosty na 306 tisíc korun.

Město vybíralo ze tří nabídek, nakonec vybralo České dráhy. Podle jejich mluvčího Petra Šťáhlavského bude spoje zajišťovat Regionova. Smlouva ještě nebyla uzavřena, smluvním partnerem drah by měl být podle Šťáhlavského Středočeský kraj.

Jak uvedl Bártl, vlak bude mezi Rožmitálem a Březnicí jezdit ve čtyřech párech o svátcích a víkendech, dva páry připadnou na dopoledne a dva na odpoledne. Bude v nich platit mimo jiné tarif Pražské integrované dopravy. „Lidé si spoje určitě najdou,“ je přesvědčen starosta.

S pravidelnou osobní dopravou se 11. prosince rozloučily hned tři středočeské lokálky: Vraňany – Lužec nad Vltavou, Vlašim – Trhový Štěpánov a Březnice – Rožmitál pod Třemšínem. Středočeský kraj se rozhodl dopravu na nich nadále neobjednávat s poukazem na malé využití a nutnost šetřit.

Právě v Rožmitále konec osobních vlaků prožívali zřejmě s největší hořkostí, přichystali také největší rozlučkovou akci.

Tagy České dráhy Rožmitál pod Třemšínem Trať 204 Březnice - Rožmitál pod Třemšínem
125 komentářů