Do pražských ulic v sobotu poprvé vyjede historická autobusová linka K

Karosa B961. Autor: Václav Holic/DPPKarosa B961. Autor: Václav Holic/DPP

Autobusy ze začátku století chce DPP později doplnit o dva starší kousky z 80. a 90. let.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) spustí v sobotu historickou autobusovou linku K, která doplní podobně orientované tramvajové retrolinky 41 a 42. Autobusová linka bude vedena Prahou 6 částečně po trase historicky první pražské trolejbusové linky K, které předcházela autobusová linka K.

DPP bude na linku vypravovat zatím šestici autobusů ze začátku tohoto století, dvě 12metrové Karosy B951 z let 2003 a 2004, dvě kloubové Karosy B961 z roku 2003, Irisbus Citybus 12M z roku 2004 a Irisbus Citelis 12M z roku 2006.

„Při hledání správné trasy bylo zcela jasné, že musí být napojena na Muzeum MHD a musí mít přestupní vazbu na historické tramvajové linky. Vznikla tak tři přestupní místa s historickými tramvajovými linkami 41 a 42 na Pohořelci, Dlabačově a logicky u vozovny Střešovice. Zatím na ně budeme nasazovat autobusy z let 2003 až 2006, chceme je ale doplnit o dva starší kousky zastupující spíše 80. a 90. léta. Při speciálních událostech budeme na linku K vypravovat i muzejní autobusy, pro které se nám snad letos podaří začít stavět novou výstavní halu ve vozovně Střešovice,“ řekl technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský.

DPP bude autobusy na linku K vypravovat v intervalu 40 minut o víkendech a státních svátcích, o letních prázdninách i ve středu. Linka bude začínat i končit v obratišti Stadion Strahov. Autobus pojede přes zastávky Koleje Strahov – Malovanka – Park Maxe van der Stoela – Vozovna Střešovice – Prašný most – Vítězné náměstí – Lotyšská – Na Santince – Dukla, Juliska – U Matěje – Špitálka – Dyrinka – Hanspaulka – Sušická – Na Pískách – Starodejvická – Pod Vyhlídkou – Macharovo náměstí – Vozovna Střešovice – Park Maxe van der Stoela – Pohořelec – Malovanka – Koleje Strahov a zpět na konečnou Stadion Strahov. Doba jízdy je 32 minut.

Dospělí zaplatí za jednorázovou jízdu historickou autobusovou linku K 100 korun, děti od 4 do 15 let, studenti do 26 let, cestující s průkazem ZTP a senioři od 65 let pak zlevněné jednorázové jízdné 60 korun.

V nabídce je i celodenní jízdenka (na 14 hodin od označení), kterou mohou cestující po tuto dobu využívat na historických tramvajových linkách 41 a 42 i na historické autobusové lince K. Celodenní jízdenka pro dospělého stojí 300 korun, zlevněná 200 korun. Děti do tří let mají přepravu zdarma.

Jízdenky se dají zakoupit u průvodčího po nastoupení do autobusu a uhradit v hotovosti nebo platební kartou. Celodenní jízdenky jsou k zakoupení také v turistických informačních centrech Prague City Tourism.

Tagy dpp historická autobusová linka K
78 komentářů