Do pražské MHD se vrací interval jako před koronavirem

Pražské metro. Foto: PIDPražské metro. Foto: PID

Změny jízdních řádů přináší od září i novou linku ze Suchdola do Velkých Přílep.

Konec prázdnin přináší v Pražské integrované dopravě návrat provozu téměř do situace před pandemií. Po roce a půl se na pražské koleje vrátily intervaly jako před koronavirem, k dalšímu navýšení počtu spojů dojde 1. září u autobusů. Omezeny budou naopak ještě noční spoje.

V metru je nově v ranní špičce interval 115 vteřin na trase C, 140 na trase B a 150 na trase A. U tramvají se vrací špičkový interval 4 minuty na páteřní linky 9 a 22, u všech ostatních pojedou tramvaje ve špičkách každých 8 minut. Linka 17 dočasně není páteřní, kvůli výluce ji na páteřní interval mezi Modřany a centrem doplňuje linka 27.

U městských autobusů se navýší frekvence 1. září. Na páteřních linkách se interval vrací na špičkových 6 minut, na vybraných nejvytíženějších linkách bude mezi spoji 5 minut. Posílení se dočkají i ostatní městské autobusové linky, celkově se množství autobusových spojů podle ROPIDu zvýší asi o 15 procent. Na linku 181 navíc vyrazí od poloviny měsíce každý všední den pouze kloubové autobusy, na lince 196 budou dlouhá vozidla i o víkendu. V Horních Počernicích přibyde nová zastávka Sportovní centrum Horní Počernice, zastavovat na ní budou linky 204, 223 a 224.

Noční doprava v Praze zůstane i nadále v současném omezeném režimu, tedy bez víkendových posílených spojů a bez nočních linek do okolí metropole.

U příměstských a regionálních linek dochází od 1. září 2021 k úpravám vybraných spojů na základě požadavků jednotlivých měst, obcí i cestujících. Zavedena bude zcela nová linka 409 z pražského Suchdola do Velkých Přílep, nové číslo 415 budou mít stávající linky 315 a 665 na Černošicku.

Vznikne také nová školní linka 557 z oblasti Mukařovska a Ondřejovska na Sázavu. Výrazně bude posílena linka 343 z Nádraží Klánovice a do Šestajovic a Jiren jako alternativa dojíždění k vlaku do Klánovic autem. Na lince 620 bude zaveden víkendový provoz i v úseku Koleč – Kralupy nad Vltavou, zároveň však bude v Kladně na základě požadavku města Kladna zkrácena většina spojů linek 612, 620 a 624 o úsek Autobusové nádraží – Náměstí Svobody. Na řadě míst vzniknou nové zastávky a na území města Mělník dochází k přejmenování většího počtu zastávek. Například v Kolíně pojedou i regionální autobusové linky přes zastávky Banka a Poliklinika v centru města a sjednotí se tak jejich průjezd s linkami MHD.

V  návaznosti na opětovné zavedení plného provozu MHD jako před pandemií covid-19 obnoví Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a další dopravci PID běžný režim odbavování cestujících v autobusech i tramvajích na všech linkách, a to od 1. září od ranního výjezdu. Otevírání dveří budou cestující při nástupu či výstupu opět ovládat pomocí tlačítek. Z veřejné dopravy zmizí další omezení, které bylo zavedeno v souvislosti s pandemií covid-19. Tím posledním, které zůstává i nadále v platnosti, je povinnost cestujících mít ústa a nos zakryta respirátorem nebo nanorouškou ve všech prostorech MHD.

Kompletní přehled změn je na stránkách PID.

Tagy IDSK obnovení provozu po pandemii koronaviru PID praha Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
30 komentářů