Do Prahy se v květnu vrátí Airbus A380. Lufthansa plánuje osm mimořádných letů pro výcvik posádek

Airbus A380 letecké společnosti Lufthansa. Zdroj: Lufthansa GroupAirbus A380 letecké společnosti Lufthansa. Zdroj: Lufthansa Group

Superjumbo se ukáže na Ruzyni v květnu hned osmkrát, v české metropoli se zdrží vždy asi patnáct minut.

Na letiště Václava Havla v Praze se opět vrátí největší dopravní letadlo světa. Nepůjde přitom o jediný let, mělo by jich být během května celkem osm. Airbus A380 vyšle do Prahy německá letecká společnost Lufthansa, konkrétně má jít o stroj s registrací D-AIML. Dopravce využije pražské letiště pro výcvik posádek svých čtyřmotorových obrů, které byly kvůli pandemii uzemněny a nyní se vrací do provozu.

První přílet zmíněného Airbusu A380 do Prahy je plánován na 3. května. Na dráhu ruzyňského letiště má stroj dosednout ve 12:35. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil zástupce tiskové mluvčí Letiště Praha Michal Procházka. Časy se ještě mohou změnit. Lety budou bez cestujících.

Airbus A380 v barvách Lufthansy má přistát v Praze ještě také 9., 13., 14., 18., 21., 27., a 30. května. Všechny výcvikové lety začnou i skončí v Mnichově a povedou přes Lipsko, Berlín, Drážďany, Prahu a Vídeň. Všude se zdrží asi 15 minut.

Superjumbo se ukázalo v Praze naposledy v říjnu loňského roku, šlo však o mimořádnou událost způsobenou dočasným omezením provozu v Mnichově, kam původně směřovalo.

Do března roku 2020 létalo do Prahy pravidelně na lince společnosti Emirates z Dubaje. Svět však v té době postihla pandemie koronaviru a pro provoz Airbusů A380 to znamenalo útlum. O jejich návratu do české metropole se mluví již delší dobu, zmiňovány byly však právě v souvislosti s dopravcem ze Spojených arabských emirátů. Aerolinka je už dokonce měla pro lety do Prahy i v rezervačním systému, z plánů však nakonec sešlo a na linku stále nasazuje Boeingy 777.

Do konce tohoto roku plánuje Lufthansa nasadit zpátky do provozu celkem čtyři Airbusy A380. S prvním z nich by se měli svézt cestující 1. června na pravidelné lince z Mnichova do Bostonu. Létat bude denně. Na spojení Mnichova s letištěm JFK v New Yorku se bude podle plánů objevovat také denně, a to od 4. července. Důvodem reaktivace dlouho odstavených letadel je silný nárůst poptávky.

Shodou okolností ukázala Airbus A380 v Česku poprvé také Lufthansa, a to v roce 2011 při příležitosti oslavy jejího 45. výročí působení v Československu a Česku. Jedinečné události tehdy podle odhadů přihlížely tisícovky nadšenců.

Tagy A380 Airbus A380 letiště praha Letiště Václava Havla Praha Lh Lufthansa prg
22 komentářů