dkv-spojujeme

Do pivovaru ve Velkých Popovicích se po dlouhých letech vrací vlaky

Pivovar Kozel ve Velkých Popovicích. Autor: Plzeňský PrazdrojPivovar Kozel ve Velkých Popovicích. Autor: Plzeňský Prazdroj

Vlečka do pivovaru ve Velkých Popovicích ožila po dlouhých letech opět provozem vlaků. První zkušební jízda se po opravě, která

Vlečka do pivovaru ve Velkých Popovicích ožila po dlouhých letech opět provozem vlaků. První zkušební jízda se po opravě, která probíhala od podzimu, uskutečnila 17. května, dnes na vlečku vyjel vlak podruhé. Vezl pozvané hosty a partnery pivovaru.

Od 1. července bude českodrážní motorák 810 vozit návštěvníky z pražského hlavního nádraží do pivovaru každou neděli. Dráhy a pivovar tak upustily od původní záměru nasazovat na spoj lokomotivu a dva vagony. Jízdenky bude možné zakoupit online na www.kozel.cz a na pokladnách Českých drah.

Pivovar do budoucna nezavrhuje ani obnovení přepravy piva po železnici.

Vlečka do pivovaru vede ze Strančic, kde se odpojuje od 4. koridoru. Její obnova zahrnovala výměnu pražců, návěstidel, propustku, opravy přejezdů a vyčištění od náletových dřevin a porostů příliš blízko tratě. Dělníci zlikvidovali i několik černých přejezdů, které si v polích vytvořili zemědělci.

Vlečka vznikla počátkem 20. století, pivovar uvádí, že poslední vlak před obnovou po ní projel v roce 2005. Historicky se do pivovaru dováželo především uhlí, ječmen, led a bednářské dříví. Z pivovaru potom odjíždělo pivo v chladírenských vagónech. Zajímavostí bylo v roce 2000 vypravení vlaku s pivem až do Mongolska.

Tagy České dráhy Velké Popovice vlečka
36 komentářů