Video: Do Nizozemí odplul z Čech další tanker, na vodu čekal několik měsíců

Nový tanker v Děčíně. Autor: Jaroslav PokornýNový tanker v Děčíně. Autor: Jaroslav Pokorný

České území dnes po řece opustila výjimečná soustava plavidel. Dva remorkéry sunou po vodě trup 110 metrů dlouhého tankeru, který

České území dnes po řece opustila výjimečná soustava plavidel. Dva remorkéry sunou po vodě trup 110 metrů dlouhého tankeru, který vyrobila loděnice Barkmet ve Lhotce u Lovosic. Tanker byl spuštěn na vodu už loni v červnu, kvůli suchu se ale nemohl vydat na cestu. Na jejím konci je Nizozemí.

VIDEO:

Autor: Jaroslav Pokorný

„Tanker je tlačen remorkérem TR15 a pomocným plavidlem TR30. Dva remorkéry, jeden vepředu a druhý vzadu, používáme proto, abychom se mohli bezpečně dostat přes všechna úskalí cesty,“ uvedl Pavel Hamalčík, obchodní ředitel společnosti ČSPL, která má přepravu tankeru na starost.

Plavba do hamburského přístavu podle odhadů potrvá osm dní, dále tanker popluje do Nizozemí po moři. Loď váží 900 tun a nahradí až sto kamionů. Je jedním z největších chemických tankerů, který loděnice Barkmet dosud vyrobila.

Nový tanker v Děčíně.
Autor: Jaroslav PokornýNový tanker v Děčíně.
Autor: Jaroslav PokornýTanker Christoph na Labi v roce 2015.
Autor: Josef BlechaNový tanker na Labi. 
Autor: Miroslav NeumaierNový tanker na Labi. 
Autor: Miroslav Neumaier

„Výroba byla složitá, stavěli jsme ho více než rok. Naše loděnice udělala ocelové kasko včetně veškerého potrubí a nátěrů,“ přiblížil obchodní ředitel loděnice Jurij Kulchytskyj.

Loděnice, kterou vlastní původem ukrajinský podnikatel usazený v Čechách Oleh Pantelemoněnko, čas od času nabízí obyvatelům Polabí nezvyklé výhledy na řeku. V roce 2015 například kompletně zrekonstruovala tanker Christoph (86 m), který dokonce zavítal až na střední Labe do Chvaletic. Firma se proslavila i výrobou trupu pro zcela nový tanker Steinburg (86 m).

Tagy Labe loděnice Barkmet tanker
15 komentářů