Do Newcastle dorazil první nový vlak od Stadleru pro místní metro, testoval se v Česku

Nové metro pro Newcastle. Foto: NexusNové metro pro Newcastle. Foto: Nexus

Nové soupravy kompletně nahradí stávající vlaky.

Obyvatele a návštěvníky britského Newcastlu čeká v příštích letech zásadní zlepšení v kvalitě cestování. Do Newcastlu dorazil první z 46 objednaných vlaků metra pro provoz v sítí Tyne and Wear Metro.

Jednotka označená Class 555 by se měla dostat do provozu s cestujícími příští rok. Stále probíhá její testování, část proběhla i na okruhu Výzkumného Ústavu Železničního v Česku. Provozovatelem vlaků bude společnost Nexus. První vlak dorazil na sever Anglie po kolejích tunelem pod kanálem La Manche.

Nové soupravy mají výrazně zvýšit kvalitu dopravy v Newcastlu a okolí. Stadler jich dodá na sever Anglie celkem 46, nahradí kompletně stávající vlaky. Součástí kontraktu je také vybudování nového depa a servis po dobu 35 let. Hodnota zakázky je 365 milionů liber.

Pětivozové jednotky se vyrábějí v závodě Stadleru ve švýcarském St. Margrethen. Kapacita jednotky bude 600 cestujících, z toho 104 sedících. Všechny soupravy mají být dodány do roku 2025.

Nové metro pro Newcastle. Foto: NexusNové metro pro Newcastle. Foto: NexusNové metro pro Newcastle. Foto: NexusNové metro pro Newcastle. Foto: NexusNové metro pro Newcastle. Foto: NexusNové metro pro Newcastle. Foto: Nexus

Tagy Newcastle Nexus Stadler Rail Tyne and Wear Metro
9 komentářů