Do majitele FlixBusu vstupuje nejbohatší Němec, akvizice ohodnotila firmu na více než 3 miliardy eur

Autobus FlixBusu. Pramen: FlixBusAutobus FlixBusu. Pramen: FlixBus

Noví majitelé vykoupili část investorů a nalili do firmy další peníze.

Investiční společnost EQT a společnost Kühne Holding ovládly 35 % společnost Flix SE. Ta je provozovatelem značek jako FlixBus nebo FlixTrain. Do firmy, která je známá hlavně sítí autobusových spojů po celé Evropě i v řadě mimoevropských zemí, díky této transakci vstoupil nejbohatší Němec: Klaus-Michael Kühne.

O transakci informoval Flix v tiskové zprávě. Hodnota investice nebyla uvedena, agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje píše o částce kolem jedné miliardy eur. To oceňuje Flix na více než tři miliardy eur.

Kühne ovládá například logistickou firmu Kühne & Nagel, patří mu rejdařství Hapag-Lloyd a je také největším akcionářem Lufthansy. Vstup nových investorů znamená podle německých médií i definitivní konec plánů na vstup Flixu na burzu.

Kromě investice do Flixu získají EQT Future a Kühne Holding podíly i od stávajících investorů. „Tato investice dále posílí rozvahu Flixu a pomůže urychlit úspěšnou trajektorii ziskového růstu společnosti,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

„Jejich kapitál a know-how budou silným přínosem pro celkovou strategickou vizi naší společnosti. Nemohli jsme si přát lepší partnery, kteří by se vydali na další krok cesty Flixu,“ komentoval André Schwämmlein, CEO a spoluzakladatel Flixu. Vstup investorů má pomoci Flixu stát se největší firmou na světě v oboru hromadné dopravy.

Flix za rok 2023 oznámil růst tržeb o 30 %, poprvé překročila hranici 2 miliard eur. Ukazatel EBITDA (zisk před odpisy a úroky a daněmi) dosáhl 104 milionů eur. Firma aktuálně působí ve 43 zemích světa.

Tagy Flix FlixBus FlixTrain
7 komentářů