Do Lužce po měsíci znovu zavítá vlak. Bude se zdvihat most přes kanál

Cyklohráček v Lužci. Pramen: ROPIDCyklohráček v Lužci. Pramen: ROPID

Pravidelné osobní vlaky do Lužce nejezdí od 10. prosince 2021, Středočeský kraj je zrušil.

Lokálka z Vraňan do Lužce nad Vltavou ve čtvrtek znovu po měsíci uvidí vlak. České dráhy sem pošlou podruhé (a naposledy) během prázdnin výletní soupravu Cyklohráček.

Cyklohráček vyrazí z pražského hlavního nádraží v 8:57, na zpáteční cestu z Lužce se vydá v 16:27. V mezičase pojede ještě speciální jízdu ve 13:00 z Lužce přes Vraňany, Horní Beřkovice do Straškova a zpět ve 14:15 do Lužce.

Součástí programu v Lužci bude i exkurze ke zdejšímu plavebnímu kanálu, přes který vede zdvihací železniční most. Ten se na ukázku zdvihne.

Cyklohráček je speciálně upravená vlaková souprava pro rodiny s dětmi a cyklisty, která většinou jezdí v turistické sezoně z Prahy do Slaného kolem hradu Okoř. Program si ovšem občas zpestří výlety na jiné regionální tratě ve středních Čechách, což je případ čtvrteční akce. Podrobnosti jsou v informačním letáku.

 

Zdvihací železniční most v Lužci. Pramen: ROPIDCyklohráček v Lužci. Pramen: ROPIDCyklohráček v Lužci. Pramen: ROPIDNedávná historie: motorový vůz v Lužci nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaZdvihací most v Lužci zažil železniční provoz jen krátce. Autor: Jan Pešula – Vlastní dílo, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110787618Nový zdvižný železniční most v Lužci nad Vltavou. Pramen: ŘVCNový zdvižný železniční most v Lužci nad Vltavou. Pramen: ŘVCNový zdvižný železniční most v Lužci nad Vltavou. Pramen: ŘVC

Zdvižný most nechalo na lokálce z Vraňan do Lužce zbudovat Ředitelství vodních cest, a to kvůli možnosti proplutí vyšších lodí na Vraňansko-hořínském kanálu. Jde o jediný most na tuzemské železniční síti, který je osazený zdvižnou technologií.

Most vznikl v místě sejmutého starého mostu z roku 1905, který skončil ve šrotu. Osazen byl v květnu 2020, zdvihací technologie pak byla zprovozněna v září 2021. Spolu s novým mostem začala v Lužci sloužit i nová zastávka s bezbariérovým nástupištěm a přístřeškem.

Paradoxem je, že od 10. prosince 2021 do Lužce nejezdí pravidelné osobní vlaky, Středočeský kraj je zrušil.

Tagy Cyklohráček Lužec nad Vltavou Vraňansko-hořínský kanál
12 komentářů