Do letadla nejprve cestující s místem u okna. Lufthansa spustí nový koncept nástupu

Boardigg Pass. Foto: LufthansaBoardigg Pass. Foto: Lufthansa

Letecké společnosti Lufthansa a Swiss spustí od listopadu na vybraných trasách nový způsob nástupu cestujících do letadel. Slibují si od

Letecké společnosti Lufthansa a Swiss spustí od listopadu na vybraných trasách nový způsob nástupu cestujících do letadel. Slibují si od něj výrazné zkrácení doby nástupu, a to až o 35 %.

Nový koncept nazvala Lufthansa Wilma Boarding podle zkratky slov Window (sedačka u okna), Middle (prostřední sedačka) a Aisle (sedačka do uličky). O zavedení systému informoval německý server airliners.de.

Lufthansa testovala několik způsobů zrychlení nástupu, koncept Wilma ji vyšel jako nejvýhodnější. Podle vyjádření aerolinky začne pilotní testování v běžném provozu od listopadu. Během srpna má být jasno, kterých letů se bude týkat.

Dlouhá doba nástupu prodlužuje pobyt letadla na zemi, tedy dobu, kdy nevydělává. Přístup dopravců k nástupu se liší, zatím žádná aerolinka nevymyslela žádný spolehlivý způsob, který by eliminoval cestující trávící delší dobu například umisťováním zavazadla do prostoru nad sedačkou. Nízkonákladové aerolinky dříve nechaly cestující nastoupit zcela volně a nepřidělily jim žádné konkrétní místo, od tohoto modelu ale ustoupily. I když byl nejrychlejší, někdy docházelo ke strkanicím o to, kde kdo bude sedět. Navíc výběr konkrétního místa za poplatek se ukázal jako zajímavý zdroj dodatečných příjmů.

Zdlouhavý nástup může být i důvodem zpoždění: pokud nestihne letadlo obrátku včas, kvůli přeplněnému evropskému nebi může čekat často další desítky minut na volný slot.

Ani model Wilma nemusí být spásou. První mají podle tohoto modelu jít cestující s místem u okna, Lufthansa ale zatím nepočítá s tím, že by ještě rozlišovala tyto cestující podle řad. V praxi se tak může stát, že cestující z prvních řad u oken budou stejně zdržovat. Ušetří se ale čas tím, že by se už nemělo stávat, že cestující u okna nastoupí později a musí se kvůli němu do uličky zvednou zbývající dva. Děti s rodiči budou nastupovat společně, stejně tak se pravidlo netýká cestujících v byznys třídě.

Tagy Lufthansa nástup do letadla Swiss Top
48 komentářů