Do Kadaně přijel první elektrický vlak s cestujícími, dualizace tuctu Panterů je u konce

Elektrizace umožnila zavedení přímého vlakového spojení z centra Kadaně do Ústí nad Labem, cestujícím odpadne přestup v Prunéřově.

Město Kadaň dnes zažilo malou železniční slávu, když sem dopoledne dorazila elektrická jednotka RegioPanter. Šlo o vůbec první spoj s přepravou cestujících na lince S1 z Děčína přes Ústí nad Labem, Teplice, Most a Chomutov přímo do Kadaně (tedy bez přestupu v Prunéřově).

Osazenstvo vlaku tvořili z velké části pozvaní hosté, využít jej nicméně mohli i běžní cestující. Panter jel jako osobní vlak Os 6808 linky U1 z Děčína hl. n. a ze stanice Kadaň-Prunéřov pokračoval dále v trase vlaku Os 17654 až do Kadaně.

Přímé vlaky do Kadaně zavádí nový jízdní řád od neděle 11. prosince. Cestu k nim otevřela elektrizace odbočné trati do Kadaně předměstí, kterou provedla Správa železnic, a následná přestavba původně jednosystémových RegioPanterů Českých drah na dvousystémové (tzv. dualizace).

Trať do Kadaně je totiž elektrizována střídavou soustavou (25kV 50Hz), zatímco od Prunéřova na severovýchod se táhne území stejnosměrné soustavy. Vlaky budou jezdit do Kadaně v pracovní dny zhruba každou hodinu, o víkendech každé dvě hodiny.

Dualizaci Panterů provedla pro České dráhy Škoda Group za 287 milionů korun. První jednotka řady 440 byla přistavena k přestavbě na řadu 640.1 v lednu 2021, přestavba poslední, dvanácté jednotky je nyní ve finále, hotovo bude před koncem roku.

Nejvýznamnější změnou byla zástavba trakčních transformátorů na krajní motorové vozy a dosazení příslušné silnoproudé části, která umožní využívat napájení 25kV 50Hz AC, úprava řídicích systémů pro dvousystémový provoz a také nastavení brzd pro jízdu těžších vozů s transformátory.

Dvanáct jednotek RegioPanter, vyrobených v letech 2012 až 2014, v současnosti obsluhuje osobní a spěšné vlaky na Podkrušnohorské magistrále Děčín – Kadaň (sedm jednotek) a na trati Pardubice – Jaroměř (pět jednotek). V jízdním řádu 2023 je plánováno nasazení pro jedenáct souprav denně.

Tagy České dráhy dualizace Elektrizace Kadaň-Prunéřov - Kadaň Kadaň
47 komentářů