Do Česka se vrací italské speciály na hašení v Českém Švýcarsku, ve Vodochodech přistanou po poledni

Letoun Canadair CL-415. Foto: Aero VodochodyLetoun Canadair CL-415. Foto: Aero Vodochody

Minulý týden musely být letouny odvolány kvůli domácím požárům.

Krátce po 13. hodině přistanou na letišti ve Vodochodech dva speciály na hašení požárů. Jde o stejný typ letounů, jaký už s požárem v Národním parku České Švýcarsko pomáhal. Po krátkém nasazení se však letadla musela vrátit zpátky do Itálie, kde se potýkali s rozsáhlými požáry na na Apeninském poloostrově. Po neočekávaném rozhodnutí z italské strany našli hasiči alternativu v podobě dvojice letounů ze Švédska, jejich kapacita byla ovšem mnohem menší.

Letouny z Itálie vyrobila kanadská firma Canadair cíleně k hašení požárů. Nejde tak o přestavbu běžného typu letadla. Konstruktéři canadairy navrhli jako létající čluny s křídlem na vrchu trupu a zatahovacím kolovým podvozkem. Tato letadla tak mohou startovat z vodní hladiny i pozemních letišť a nabírat vodu za letu.

Piloti naplňují trupové nádrže o objemu přes 6 000 litrů při letu těsně nad hladinou. K úplnému naplnění stačí asi kilometr a půl dlouhý úsek. Výrobce uvádí, že Canadair CL-415 je schopný za hodinu uskutečnit až 12 odhozů vody. Záleží však na vzdálenosti požáru a místa, kde se voda nabírá. V Česku k tomu posloužilo jezero Milada nedaleko Ústí nad Labem. Canadairy se podle hasičů mezi Miladou a parkem otočily za hodinu asi čtyřikrát, cesta jim trvala přibližně 17 minut.

S hašením stále pomáhají také vrtulníky, pro které by dnes měli lezci vytvořit čerpací stanoviště přímo v okolí Pravčické brány. Jejich včerejší slanění na místo ze vzduchu se neosvědčilo, helikoptéry ohniska rozdmýchávaly. Na místo se dnes proto vydají po svých.

Nejnovější informace z Hřenska hovoří o rozhoření jednoho skrytého ohniska. Hasiči se s požárem potýkají již třináctý den. Momentálně hoří asi na 440 hektarech. V místě zasahuje na 1 100 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR.

Tagy Canadair CL-415 Hasičský záchranný sbor
22 komentářů