Do Česka se poprvé dovezlo více ojetin, než prodalo nových vozů. Chybějící díly míchají celým trhem

Čtvrtá generace modelu Škoda Fabia. Foto: Škoda AutoČtvrtá generace modelu Škoda Fabia. Foto: Škoda Auto

Dlouhodobá jednička českého trhu Škoda Octavia byla v srpnu až třetí. Podíl naftových motorů dál klesá.

Nedostatek některých dílů pro výrobu nových osobních automobilů vede k tomu, že registrace nových vozidel jsou stále výrazně pod úrovní předchozích let. Poprvé od historie sledování statistik registrací vozidel v Česku překročil za měsíc počet dovezených použitých vozidel.

Vyplývá to z dnes zveřejněných dat Svazu dovozců automobilů (SDA). V srpnu se u nás registrovalo 16 449 vozidel, což je v porovnání s průměrem posledních let o více než třicet procent méně. Dovezlo se 18 205 ojetých vozidel. „Nadále se projevuje vliv chybějících komponentů pro výrobu automobilů,“ uvedl Svaz v tiskové zprávě. Dovozy ojetin jsou v posledních měsících nejvyšší od roku 2008. Za celý letošní rok registrace osobních automobilů v porovnání se stejným obdobím loňského roku stouply o 12,37 % na celkem 147 659 vozidel.

Nedostatek dílů se projevuje částečně i v pořadí nejprodávanějších značek u nových aut. První pozici si dlouhodobě udržuje Škoda Auto, v srpnu ale její podíl klesl po dlouhé době pod 30 %. Po druhém Hyundai a třetím Volkswagenu je částečně překvapením čtvrtá pozice značky Kia. Oproti loňskému srpnu zaznamenala skok o 42 %. Na páté pozici byla Toyota následovaná Seatem. Podle modelů je další měsíc po sobě nejprodávanější Škoda Fabia následovaná Škodou Kamiq. Dlouhodobá jednička českého trhu Škoda Octavia byla až třetí, což ale souvisí částečně také s nedostatkem dílů na výrobu a nucenými pauzami ve výrobě.

Z pohledu paliv na českém trhu roste dominance benzínu, v srpnu tvořil již téměř 72 % všech nových aut. Podíl nafty klesá k pětině trhu. Plně elektrických osobních automobilů přibylo v srpnu 178 kusů. „Z evropského pohledu jsou tyto hodnoty však nadále velmi nízké a řadí ČR mezi země EU s nejnižším počtem registrovaných elektromobilů,“ uvedl SDA.

 

Tagy registrace nových vozidel Svaz dovozců automobilů trh ojetých vozidel
15 komentářů