Do Česka se dováží o třicet procent méně aut než loni, ceny sedmý měsíc klesají

Pobočka Mototechny v Brně. Pramen: AURES HoldingsPobočka Mototechny v Brně. Pramen: AURES Holdings

Prudký růst cen ojetin se zastavil letos na jaře, trh se stabilizuje.

Do Česka nadále míří výrazně méně ojetých aut než v minulosti. Ceny i přes klesající import nerostou, naopak mírně klesají.

Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů. V říjnu se dovezlo 12 079 tisíc aut, loni v říjnu 16 875 vozidel. Jisté tak je už to, že loňský rekord v počtu dovezených ojetin nebude překonán.

Zatímco v minulosti nedostatek dovozových aut tlačil na cenu ojetin, letos se tomu neděje. Vyplývá to z analýzy, kterou provádí společnost Aures Holdings. Od dubna letošního roku cenový medián ojetých vozů v Česku nepřekročil hranici 190 000 korun. V posledním měsíci cena dokonce o tisícovku klesla na 189 000.

Po dlouhých měsících cenového růstu se trend začíná obracet. Množství ojetin ve středoevropském prostoru se stabilizovalo, i když zdaleka nedosahuje předcovidových čísel, a tlak na zvyšování ceny v důsledku nedostatku aut na trhu tak výrazně polevil. V poslední době se na trh zároveň dostává i větší počet zánovních aut do pěti let stáří, které dosud chyběly kvůli problémům ve výrobě nových aut, a tím se zvyšuje i množství starších ojetin,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice.

Nejčastěji nabízeným modelem ojetých vozů na českém trhu byla v říjnu Škoda Octavia s cenovým mediánem 179 900 korun ve stáří 9,9 roku. Na druhém místě byla Škoda Fabia s mediánovou cenou 95 000 korun a ve stáří 13,1 roku. Třetí místo škodovkám sebral Volkswagen Golf s cenovým mediánem 140 000 korun a ve stáří 12,5 roku. Nejmladším modelem mezi TOP 5 modely na trhu ojetin je Škoda Superb se střední hodnotou stáří 6,7 roku a střední hodnotou ceny 371 450 korun.

První pětku uzavírá Volkswagen Passat s cenovým mediánem 222 500 korun a ve stáří 9,7 roku. Tachometr aut v inzertních nabídkách nejčastěji ukazoval hodnotu 157 073 km. V nabídce bylo v říjnu 769 vozů s hybridním pohonem a 405 čistých elektromobilů, kterých meziměsíčně přibylo 23. Mezi elektromobily byla v říjnu nejčastěji nabízená Škoda Enyaq, následovaná modely BMW i3 a Tesla S. U hybridů stále dominuje Toyota s modely, RAV 4, Corolla a C-HR.

Tagy Aures Holdings trh ojetých vozidel
16 komentářů