Do Česka míří ukrajinský lowcost SkyUp, má povolení na lety do Prahy i Karlových Varů

Boeing 737-800 ukrajinské společnosti SkyUp Airlines. Foto: SkyUpBoeing 737-800 ukrajinské společnosti SkyUp Airlines. Foto: SkyUp

Ukrajinské aerolinky SkyUp Airlines chystají na letošní rok čtyři nové linky do Česka. Ukrajinský úřad pro letectví jim už povolil

Ukrajinské aerolinky SkyUp Airlines chystají na letošní rok čtyři nové linky do Česka. Ukrajinský úřad pro letectví jim už povolil provoz do Česka, letenky zatím nejsou v prodeji. Letiště Praha potvrdilo, že s dopravcem jedná.

O nových linkách informoval jako první ukrajinský server Unian.  Podle rozhodnutí ukrajinského úřadu pro letectví získal dopravce povolení pro linku ze Lvova do Prahy (třikrát týdně), z Oděsy do Prahy (třikrát týdně) a z Charkova do Prahy také třikrát týdně. Se stejnou frekvencí chce létat i z Kyjeva do Karlových Varů. Povolení platí od 31. března.

Dopravce zatím letenky neprodává. „S aerolinkou jednáme o jejich působení v Praze, k definitivní dohodě ale ještě nedošlo,“ řekla Kateřina Pavlíková z Letiště Praha.

Provoz mezi Českou republikou a Ukrajinou upravuje vládní dohoda, dopravci na rozdíl od EU nemohou létat, kam chtějí, provoz je regulován. Na Ukrajinu dosud létají ČSA z Prahy do Kyjeva, na stejné trase působí i Ukraine International Airlines.

SkyUp Airlines vznikly v červnu 2017, firma létala nejprve jen charterové lety. V říjnu loňského roku získala firma povolení pro provoz v rámci EU. Ve flotile má dopravce zatím tři Boeingy 737-800 a jeden 737-700, do roku 2022 chce mít dopravce 22 letadel.

Ukrajina v posledním roce zažívá velký letecký rozmach. Například nízkonákladový dopravce Wizz Air chce na Ukrajinu umístit 20 airbusů do roku 2025, nové linky z Ukrajiny loni spustil Ryanair. Důvodem zájmu je především velký počet ukrajinských občanů pracujících v EU, země je také čím dál zajímavější destinací na dovolenou, neboť ještě není tolik zasažená cestovním ruchem jako některé jiné evropské destinace.

Tagy letecké spojení Česko - Ukrajina Letiště Karlovy Vary letiště praha SkyUp Airlines
3 komentáře