Do Česka dorazila poprvé nafta z USA, odpovídá místním normám

Terminál Čepra v Hněvicích. Foto: Čepro, a.s.Terminál Čepra v Hněvicích. Foto: Čepro, a.s.

Přeprava nafty do Česka proběhla přes Polsko.

Státem ovládaná společnost Čepro poprvé dovezla do Česka naftu z USA. U čerpacích stanic by se měla objevit během tří až šesti týdnů. Má jít o jedno z opatření pro snížení závislosti Česka na ropných produktech z Ruska.

O dovozu první várky nafty z USA informovalo Čepro v tiskové zprávě. Nafta byla vyrobena v Louisianě, poté dopravena tankerem do Polska a následně vlakem do areálu Čepra v Hněvicích.

„Pro Českou republiku je klíčové zajistit dostatečné množství kvalitních pohonných hmot, abychom nemuseli znovu čelit podobné situaci jako vloni na jaře, kdy ceny zejména motorové nafty neúměrně vzrostly. Díky novým kontraktům budeme připraveni na výkyvy, které s sebou může přinést Putinova válka na Ukrajině,“ upozorňuje ministr financí Zbyněk Stanjura.

Čepro o dodávce z USA jednalo několik měsíců s polským obchodníkem. „Naší snahou je získat co nejvíce dodavatelů pohonných hmot pro český trh. Vozíme paliva především z Německa, Rakouska a Polska a nyní se podařilo získat i dodávky z USA,“ říká Jan Duspěva, generální ředitel Čepra. Údaje o objemu nafty z USA firma nezveřejnila.

Americká nafta podle Duspěvy plně odpovídá českým normám. „Ve srovnání s Evropou jde o jeden z těch kvalitativně lepších produktů. Čeští řidiči nemusejí mít obavy, rozdíl nepoznají,“ doplňuje Duspěva.

Dopravu z Polska zajišťovalo ČD Cargo.

Tagy Čepro nafta
62 komentářů