Do čela ztrátového letiště chce jedenáct zájemců, výběr proběhne do konce roku

Letiště Pardubice. Autor: Letiště PardubiceLetiště Pardubice. Autor: Letiště Pardubice

Stávající ředitelka pardubického letiště má odejít do konce roku.

Celkem jedenáct zájemců se hlásí do výběrového řízení na post generálního ředitele a současně člena představenstva společnosti East Bohemian Airport (EBA) provozující pardubické letiště.

Deník Zdopravy.cz o tom informoval předseda představenstva Petr Juchelka. „Obdrželi jsme 11 obálek označených jako přihláška do výběrového řízení. Předpokládám, že tedy kandidátů bude pravděpodobně 11,“ řekl Juchelka.

Z jedenácti jmen vybere komise nástupce Hany Šmejkalové, která z funkce odejde do konce roku po kritice jejího požadavku na výplatu odměn.

Letiště ve výběrovém řízením požadovalo praxi ve vedoucí funkci a znalost řízení akciové společnosti. Zkušenosti z letectví jsou podle inzerátu pouze výhodou, stejně tak znalost anglického jazyka. Ten je přitom základním dorozumívacím jazykem v letectví po celém světě. Za výhodu je považována také znalost prostředí vojenského letectví a struktury Armády České republiky. Letiště v Pardubicích je v majetku armády, EBA provozuje jeho civilní část.

Nového ředitele či ředitelku bude vybírat komise. Stane se současně členem  představenstva, k tomu bude nutné svolat valnou hromadu. I proto půjde materiál pro zvolení do zastupitelstva Pardubic a rady Pardubického kraje.

Hana Šmejkalová je v čele Letiště Pardubice od roku 2015, za tu dobu firma vygenerovala přes 66 milionů korun ztráty. Letos v létě ředitelka sama hlasovala pro to, aby jí byly vyplaceny mimořádné odměny. To vše v době, kdy je letectví v největší krizi v historii a samotné letiště muselo požádat své majitele o další peníze. K odchodu Šmejkalovou vyzvali pardubičtí zastupitelé. Sama mluví o kampani, svůj konec ve funkci se snažila ještě oddálit neodesláním žádosti o změnu pověřené osoby k Úřadu civilního letectví.

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice PED
22 komentářů