dkv-spojujeme

Do Brna dorazila první letošní série autobusů Solaris Urbino 18

Nové autobusy Solaris pro Brno. Pramen: DPMBNové autobusy Solaris pro Brno. Pramen: DPMB

Nové Solarisy nahradí dosluhující autobusy Karosa B931, které chce brněnský dopravní podnik do konce roku vyřadit.

Do brněnské vozovny Medlánky dorazilo od výrobce prvních šest kloubových autobusů Solaris Urbino 18. Do provozu by měly vyjet tento týden. Dopravní podnik jich má na letošek objednáno celkem 13, zbylých sedm má dojet do Brna ve druhé polovině července.

Naplňuje se tak opce, kterou se Dopravní podnik města Brna (DPMB) rozhodl využít koncem loňského roku. Podnik uzavřel smlouvu se Solarisem v roce 2019, dvacítku prvních autobusů (za 147 mil.) převzal v polovině loňského roku. Letošní série třinácti kusů (za 94 mil.) dorazí právě díky využití opce.

Vedení dopravce zdůrazňuje především rostoucí podíl vozidel s klimatizací v autobusovém parku. „Jsme rádi, že se dodávka dalších třinácti letos podaří v letních měsících, kdy cestující ocení každý klimatizovaný vůz navíc,“ uvedl šéf DPMB Miloš Havránek.

V roce 2019 měl dopravní podnik 136 klimatizovaných autobusů, po dodání celé zakázky jich bude mít letos 199. Ve flotile brněnské MHD je celkem 331 autobusů. Nové Solarisy mají například i USB zásuvky či vyhřívaná čelní skla. V provozu nahradí dosluhující autobusy Karosa B931, kterých má DPMB 18. Do konce roku je chce vyřadit.

S novými autobusy se cestující setkají například na linkách 40, 42, 44, 50 a 84. Autobusy jsou na naftový pohon.

Tagy DPMB Solaris Urbino 18
20 komentářů