Dlouhý výběr stavitelů D48. ŘSD nakonec vyřadilo nejlevnější slovensko-polské sdružení

Silnice I/48 Rybí - Rychaltice před přestavbou na D48, ilustrační foto. Autor: MDČRSilnice I/48 Rybí - Rychaltice před přestavbou na D48, ilustrační foto. Autor: MDČR

Výběr stavební firmy trvá téměř rok.

Ředitelství silnic a dálnic míří rok po odevzdání nabídek na třímiliardovou úpravu dálnice D48 z Bělotína do Rybí k výběru zhotovitele. Zakázku má nakonec získat sdružení, které nabídlo až třetí nejnižší cenu.

Stavební firmy odevzdávaly nabídky už loni v prosinci, od té doby ŘSD ještě neuzavřelo smlouvu. Nejlevnější nabídka přišla od slovensko-polského sdružení Doprastav a Budpol, které nabídlo úsek modernizovat za 2,868 miliardy korun. Úsek má ale nakonec postavit sdružení Colas CZ a Firesta-Fišer. To bylo s cenou 3,084 až třetí, v hodnocení ale nakonec druhé díky kratší době výstavby.

ŘSD vyhovělo námitkám neúspěšného uchazeče proti výběru nejvýhodnější nabídky, která byla podána sdružením firem Doprastav a Budpol,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. „V případě, že nebudou podány námitky, bude stavba zahájena v co nejkratším termínu,“ uvedl na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Úsek D48 je z pohledu výběru stavební firmy jedním z nejkomplikovanějších, trvá téměř rok. Vyřazené sdružení se odvolalo, ale neúspěšně.

Přes 13 kilometrů dlouhý úsek má vést k přebudování stávající silnice I. třídy na parametry dálnice. Dosud jde sice o čtyřproudou silnici, svoji šířkou ale nesplňuje parametry dálnice a kvůli absenci středových svodidel zde došlo k řadě nehod. Součástí stavby jsou úpravy a přeložky silnic III. třídy, po kterých bude vedena trasa nezpoplatněné doprovodné komunikace, a které umožní bezprostřední obsluhu území. Detailněji je stavba popsána v informačním letáku.

ŘSD už silnici I/48 přestavuje na dalších úsecích na parametry dálnice, současně staví obchvat Frýdku-Místku.

Trasa D48 Bělotín - Rybí. Foto: ŘSD

Trasa D48 Bělotín – Rybí. Foto: ŘSD

Tagy Colas CZ D48 Firesta-Fišer Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
29 komentářů