Devět z deseti řidičů nedodržuje rychlost, ukázalo měření. Liberec instaluje na příjezd do města radar

Provoz v Hejnické ulici v Liberci. Foto: FB Jaroslava ZámečníkaProvoz v Hejnické ulici v Liberci. Foto: FB Jaroslava Zámečníka

V krajském městě dosud není jediný stacionární radar.

Liberec nechá instalovat v městské části Krásná Studánka stacionární radar měřící rychlost. Důvodem jsou stížnosti obyvatel na vysokou rychlost projíždějících aut i následné měření. To ukázalo, že 92 % řidičů první týden v květnu překročilo předepsanou rychlost. Jde přitom o vzorek z 38 tisíc vozidel za týden.

„Přes dva tisíce motoristů během měření dokonce překročilo rychlost o více než 30 km/h. Ve dvou případech místem projeli dokonce rychlostí mezi 140 až 150 km/h. Přitom jde o zastavěnou městskou část, kde může snadno dojít k ohrožení zdraví a životů chodců i cyklistů. Proto jsme se rozhodli situaci co nejdříve řešit tím, že na kritická místa necháme umístit stacionární rychlostní radary,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Hejnická ulice bývala dříve hlavní výpadovkou na Frýdlant, po vybudování nové silnice I/13 kolem Stráže nad Nisou provoz na ní výrazně klesl. Kvůli uzavírce nájezdu na silnici I/35 z důvodu oprav u Machnína na ní ale provoz v posledních týdnech opět výrazně narostl, protože jde o rychlejší cestu do Liberce ve směru od Frýdlantu.

Na časté porušování povolené rychlosti město upozornili občané. „Konkrétně v Hejnické ulici, kde řidiči porušují rychlost nejčastěji, je třeba začít s měřením rychlosti co nejdříve. Věřím, že umístěním radarů se situace postupně zlepší a motoristé, kteří pravidla nerespektují, se začnou chovat zodpovědně,“ dodal Zámečník.

Primátor ve vyjádření pro ČTK uvedl, že uvažují i o dalších místech ve městě, kde by umístili radar, konkrétně ve Švermově ulici. V Liberci dosud žádný stacionární radar není.

Tagy Hejnická Krásná Studánka liberec měření rychlosti
130 komentářů