Devět podlaží pod Národním divadlem se po opravě znovu otevřelo autům

Otevřené zrekonstruovaných garáží pod Národním divadlem. Autor: Zdeněk SokolOtevřené zrekonstruovaných garáží pod Národním divadlem. Autor: Zdeněk Sokol

Díky přestavbě nosných konstrukcí a zbourání nevhodně umístěných sloupů se kapacita garáží o třetinu zvýšila.

Národní divadlo dokončilo generální rekonstrukci devítipodlažních podzemních garáží pod Novou scénou. Díky přestavbě nosných konstrukcí a zbourání nevhodně umístěných sloupů se kapacita garáží zhruba o třetinu zvýšila na 204 míst, z toho lze u čtyřech stání dobíjet elektromobily.

Podle Národního divadla byla oprava, která začala v dubnu 2020, nezbytná. Revize konstrukcí odhalila statické trhliny, zatékání a nevyhovující stav stropní desky piazetty (náměstíčka) mezi budovami divadla.

Rekonstrukce probíhala zdola nahoru. Části stropních desek byly odbourány, poté se vyvázaly a byly betonovány nové stropní desky včetně nových sloupů, u kterých se zajistilo spřažení se
stávajícími sloupy. Na nové stropní desky a sloupy bylo spotřebováno 2 032 m3 betonu a 258 tun železa. Parkoviště také dostalo novou elektroinstalaci, vzduchotechniku a protipožární systém.

„Zásadní bylo zajistit napojení nových konstrukcí na původní,“ řekl Tomáš Rys, manažer stavební firmy Strabag, která rekonstrukci provedla. Podle něj byl „výzvou“ i náročný transport vybouraného materiálu a jeho likvidace. Cena rekonstrukce se v průběhu prací několikrát zvyšovala, z původních 164 milionů se nakonec vyšplhala na více než 200 milionů.

Tagy Národní divadlo parkování podzemní parkoviště Strabag
24 komentářů