Deutsche Bahn vypravila první vlak s ryze ženskou posádkou

Projekt Female ICE. Foto: DBProjekt Female ICE. Foto: DB

Ženy dosud u DB tvoří necelou čtvrtinu všech zaměstnanců.

Na první pohled to byl běžný spoj rychlovlaku ICE mezi Mnichovem a Berlínem, kterých denně jedou desítky. Od jiných se ale výrazně lišil: Deutsche Bahn poprvé vypravila na trasu vlak s čistě ženskou posádkou. Dopravce chce tímto krokem nalákat k práci na železnici více žen.

Kompletně celý personál od strojvedoucí až po vlakvedoucí tvořily jen ženy. „Chceme tímto ukázat, že práce na železnici je vhodná i pro ženy a dál jejich podíl zvyšovat,“ řekl personální ředitel DB Martin Seiler. Podle něj letos v prvním čtvrtletí přijal dopravce 3 000 žen, o tři procenta více než ve stejném období loňského roku.

Projekt Female ICE má být cestou, jak upozornit na možnost práce u DB. „Kampaň ukázkovým způsobem představuje, že ženy mohou vykonávat jakoukoli profesi a jsou podporovány firmou i státem – ať už v technické oblasti nebo v managementu,“ řekla primátorka Berlína Franziska Giffey.

V současné době pracuje v DB v Německu kolem 50 700 žen, což je zhruba 23,4 % všech zaměstnanců. Podíl žen ve vedení je aktuálně 25,5 procenta. Očekává se, že do roku 2024 vzroste na 30 procent.

Projekt Female ICE. Foto: DBProjekt Female ICE. Foto: DBProjekt Female ICE. Foto: DBProjekt Female ICE. Foto: DBProjekt Female ICE. Foto: DBProjekt Female ICE. Foto: DB
Tagy DB Deutsche Bahn ženy v dopravě
156 komentářů