Deutsche Bahn přestane prodávat jízdenky ve vlacích

Jednotka Stadler Kiss v barvách DB. Foto: Deutsche BahnJednotka Stadler Kiss v barvách DB. Foto: Deutsche Bahn

Cestující budou mít nově možnost do 10 minut po odjezdu dokoupit jízdenku online.

Cestující v Německu čeká od příštího roku zásadní změna. Skončí možnost koupit si v dálkových spojích společnosti Deutsche Bahn jízdenku až ve vlaku. Rozhodnutí kritizují odboráři z organizace EVG, kteří na tento krok upozornili.

„Je to chybné rozhodnutí, které povede k nárůstu počtu konfliktů mezi cestujícími a vlakovým personálem,“ tvrdí EVG ve svém prohlášení. Podle EVG se zatím podařilo posunout platnost chystaného opatření z října letošního roku na leden příštího roku.

Podle sdružení cestujících Pro Bahn ale nejde o velký problém. „Podle našeho pozorování možnost nákupu na palubě používali hlavně podnikatelé a manažeři, kteří neřeší peníze. Nákup na palubě je už nyní v podstatě nejdražší možností jízdenky, prodává se za flexi tarif s příplatkem 17 eur,“ uvedl předseda Karl-Peter Naumann. Příplatek se už výrazně zvýšil v roce 2017. Nově budou mít cestující možnost koupit si jízdenku online ještě deset minut po odjezdu vlaku.

Deutsche Bahn krok vysvětluje tím, že chtějí motivovat cestující k využívání nákupu jízdenek přes internet. Ve vlaku se podle dopravce prodává jen jedno procento jízdenek. Konec prodeje jízdenek na palubě podle DB umožní personálu více se věnovat své hlavní práci při jízdě vlaku.

Tagy Deutsche Bahn prodej jízdenek ve vlaku Top
116 komentářů