Deutsche Bahn bojuje s velkým zpožděním dálkových vlaků, Švýcaři kvůli tomu nasazují náhradní vlaky

Vysokorychlostní jednotka ICE ve švýcarském Interlakenu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVysokorychlostní jednotka ICE ve švýcarském Interlakenu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Přesnost ještě zkomplikoval most poškozený nákladním autem na hlavním frankfurtském nádraží.

Německý státní dopravce Deutsche Bahn během července mírně zlepšil přesnost svých dálkových vlaků, stále ale zhruba čtyři z deseti vlaků nedojedou včas či do šesti minut od plánovaného jízdního řádu. Kvůli zpoždění vlaků z Německa musely reagovat i švýcarské dráhy SBB. Dopravce se rozhodl nespoléhat na mezinárodní vlaky od severních sousedů a velkou část spojů z Německa nahradil na švýcarském území svými soupravami s nutností přestupu v Basileji.

Podle zveřejněných dat za červenec 2022 přijelo 64,1 % s maximálním zpožděním 6 minut, 81,2 % se zpožděním do 16 minut. Oproti červnu, kdy dosáhl dopravce nejhoršího výsledku v letošním roce, jde o mírné zlepšení. Ukazují to tabulky přesnosti vlaků, které DB pravidelně zveřejňuje na svých stránkách. V regionální dopravě zůstává přesnost naopak vysoká přes 90 %.

„Pokračující velmi vysoká úroveň stavebního ruchu v síti měla v červenci negativní vliv i na přesnost v dálkové dopravě,“ uvedla DB. Kromě plánovaných stavebních prací pokračuje program výměny 480 000 betonových pražců. Kvůli tomu bude omezení na 400 dalších místech.  Přesnost podle dopravce ovlivnila i bouře „Poly“ na začátku měsíce.

Kvůli častým zpožděním vlaků z Německa musely přijmout provozní opatření také švýcarské spolkové dráhy SBB. Mezi Německem a Švýcarskem jezdí denně 40 vlaků, nejčastěji přes Basilej. Ke zhoršení situace došlo v polovině měsíce, kdy nákladní auto poškodilo most u frankfurtského hlavního nádraží, což výrazně omezilo provoz na jedné z největších německých stanic. Kvůli zpoždění se dopravce rozhodl osm vlaků z Německa ukončit v Basileji. Seznam je na stránkách SBB.

Cestující pak přestoupí do náhradních spojů, které nasadily SBB z Basileje do cílových destinací ve Švýcarsku. Podobný problém řešily už ve Švýcarsku kvůli zpožděným vlakům z Mnichova, u kterých ale tak často ke zpoždění nedochází.

Tagy Deutsche Bahn přesnost SBB
81 komentářů