Děti Země zveřejnily, co jim vadí na povolení D11 do Polska. V rozkladu si pletou, kam dálnice povede

Vizualizace D11 u Hajnice v úseku Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSDVizualizace D11 u Hajnice v úseku Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSD

Podle šéfa Dětí Země jde o námitky procesního charakteru.

Děti Země po podání blanketního (prázdného) rozkladu proti stavebnímu povolení na úsek dálnice D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem zaslaly ministerstvu dopravy seznam bodů, které jim na povolení vadí. Na dvaceti stranách rozkladu jde o čtyři konkrétní body. Většinu textu zahrnují informace a názory nesouvisející s touto stavbou včetně citací programu politických stran.

Text rozkladu je k dispozici na úřední desce ministerstva dopravy. Předseda Dětí Země Miroslav Patrik v něm odhalil, že si plete, kam dálnice povede. V textu uvádí, že dálnice povede na státní hranici se Slovenskem.

Námitky Dětí Země se týkají evidence činnosti biologického dozoru, způsobu měření intenzit hluku při zkušebním provozu, zásahu dálnice do okraje lesa a stanoviska EIA.

„V rozkladu žádáme uložit podmínky o zavedení ekologického deníku, který by veřejnosti i úřadům poskytoval rychlé informace o situaci na stavbě a o měření intenzit hluku do dvou let od zahájení zkušebního provozu. Dále jsme zjistili, že nebyly uložené všechny požadavky závazného stanoviska EIA, takže je nutné chybějící doplnit. Ve spisu také chybí závazné stanovisko ke zmírnění zásahu povolované dálnic do okraje lesa, na což jsme upozorňovali již v únoru, ale bylo to nesprávně zamítnuto,“ uvedl Patrik.

Polská část před otevřením

Podle něj jde hlavně o námitky procesního charakteru. „Takže o nich může ministerstvo samo rozhodnout, případně ministr Martin Kupka,“ dodal Patrik.

Velkou část rozkladu zabírají informace o jiných stavbách. Podle Patrika jde o „analýzu využívání blanketních odvolání a podnět ke svolání semináře o správním řádu“.

Rozklad přišel v době, kdy Polsko má před otevřením rychlostní silnici S3 na hranici s Českem. Pro českou část stavby může jít o další zdržení. Ministr dopravy Martin Kupka uvedl, že šéf ŘSD Radek Mátl má za úkol s předsedou Dětí Země Miroslavem Patrikem jednat o možném zpětvzetí rozkladu. Děti Země v minulosti blokovaly řadu staveb, nejznámější jsou jejich obstrukce u D1 kolem Přerova, kde se ale už soudy začaly přiklánět na stranu státu.

Stavbu 21 kilometrů D11 na státní hranici chce začít ŘSD ještě letos. V soutěži podala nejlevnější nabídku polská společnost Budimex.

Vše o stavbě tohoto úseku najdete zde.

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Děti Země Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
240 komentářů