Děti Země uspěly v jednom z mnoha sporů o D1 u Přerova, stavbu by to ohrozit nemělo

Výstavba dálnice D1 u Přerova. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVýstavba dálnice D1 u Přerova. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

ŘSD jedná se zhotovitelem o zkrácení termínu dokončení.

V sérii soudních sporů o výstavbu posledního úseku dálnice D1 okolo Přerova zaznamenaly po několika prohrách úspěch Děti Země. Nejvyšší správní soud vyhověl jejich kasační stížnosti a vrátil spor o některá povolení zpět k projednání Krajskému soudu v Ostravě.

Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí na stránkách Nejvyššího správního soudu.

„Soudní rozhodnutí se týká dílčích objektů, které povoluje Drážní úřad. V této chvíli nás to nijak zásadně neohrožuje, stavíme dál. Pro nás bylo podstatné, že Nejvyšší správní soud odmítl kasační stížnost ve vztahu k hlavní trase stavby,“ uvedl ředitel Závodu Brno ŘSD David Fiala.

Spor se týká celkem čtrnácti stavebních objektů, které povoloval Drážní úřad. Děti Země platnost stavebního povolení zpochybnily zejména kvůli takzvaným závazným stanoviskům některých úřadů nutných pro povolení, zejména v oblasti povrchových vod. Podle krajského soudu ale námitky Dětí Země přesahovaly „rozsah argumentačních možností žalobce, jelikož není spolkem založeným na ochranu zájmů týkajících se bezpečnosti a plynulosti provozu dráhy“.

Děti Země prohrály spor o rozestavěnou D1 u Přerova, soud odmítl kasační stížnost

Stavba posledního úseku běží zatím podle harmonogramu. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl k dotazu na sociální síti X uvedl, že chce se zhotovitelem jednat o urychlení stavby. „Zatím platí termín zprovoznění stavby březen 2026,“ dodal.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Drážní úřad Nejvyšší správní soud Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
86 komentářů