Děti Země tlačí D1 k Soudnímu dvoru EU, ŘSD chystá soutěž

Stavba D1 v úseku Přerov - Lipník nad Bečvou. Foto: ŘSDStavba D1 v úseku Přerov - Lipník nad Bečvou. Foto: ŘSD

Případné vítězství Dětí Země u soudu by oddálilo stavbu posledního úseku D1 o několik let.

Děti Země zažalovaly Krajský úřad Olomouckého kraje za povolení k poslednímu chybějícímu úseku dálnice D1 v Přerově. V žalobě navrhují Krajskému soudu v Ostravě, aby celý případ posoudil i Soudní dvůr Evropské unie. ŘSD zatím dál pokračuje s přípravami stavby, letos chce začít soutěžit zhotovitele.

V žalobě, kterou má redakce Zdopravy.cz k dispozici, napadá postup krajského úřadu v případě odvolání proti územnímu rozhodnutí na zbývající úsek dálnice. Dožaduje se i předběžného opatření nebo odkladného účinku žaloby, aby územní rozhodnutí nenabylo právní moci.

Děti Země jsou přesvědčeny, že rozhodnutí je nezákonné zejména kvůli takzvanému stanovisku EIA a novelizaci příslušného zákona, který hodnocení vlivů na životní prostředí řeší. Součástí zákona byly i některé prioritní stavby včetně tohoto úseku. Děti Země toto napadly již u Ústavního soudu, ale neuspěly. V textu žaloby uvádí, že „žalobce rozporuje úvahu Ústavního soudu a navrhují ostravskému soudu, aby celou věc přesunul k Evropskému soudnímu dvoru. „Závazné stanovisko EIA se pro tyto stavby již nevydává na základě nového procesu EIA i s účastí veřejnosti, ale vydá ho úřednictvo MŽP. Spor tedy může rozhodnout jen Soudní dvůr EU,“ řekl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Pokud by Soudní dvůr EU rozhodl o tom, že se musí dělat EIA znovu, znamenalo by to zpoždění několik let.

Budoucí D1 Říkovice - Přerov. Pramen: ŘSD

Budoucí D1 Říkovice – Přerov. Pramen: ŘSD

Podle ředitele brněnského závodu ŘSD Davida Fialy příprava dálnice pokračuje. „Podali jsme koncem srpna žádosti o stavební povolení, v listopadu zahájíme soutěž na zhotovitele,“ řekl Fiala. ŘSD tlačí čas nejen kvůli tomu, že chybějící úsek extrémně zatěžuje provoz v Přerově. Kvůli platnosti stanoviska EIA musí mít pravomocné stavební povolení do 30. listopadu 2021.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Krajský úřad Olomouckého kraje Přerov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
232 komentářů