Děti Země opět zkouší napadnout stavbu posledního úseku D1 u soudu, práce na dálnici už začaly

Nedokončená D1 u Přerova. Pramen: MDČRNedokončená D1 u Přerova. Pramen: MDČR

Stavba již před necelým měsícem začala, zatím běží příprava území.

Spolek Děti Země se nevzdává své snahy všemožně zablokovat stavbu posledního úseku dálnice D1. U Krajského soudu v Ostravě podal žalobu na vydané stavební povolení. Vyplývá to z informací na úřední desce ministerstva dopravy. Soud bude řešit žalobu v době, kdy už stavba začala.

Děti Země se v žalobě domáhají zrušení stavebního povolení, které ministerstvo dopravy vydalo v prosinci a umožnilo zahájení dlouho odkládané stavby. Zatímco v minulosti podával spolek žaloby ještě s dalšími organizacemi, například Vodou z Tetčic či Krajinou Dluhonice, nyní žaluje ministerstvo spolek sám. Nejde o překvapení: šéf Dětí Země pravidelně využívá ve sporech se státem všech možností, jak dosáhnout zrušení povolení.

Ředitelství silnic a dálnic začalo se stavbou loni 20. prosince. „Běží příprava území, aktuálně čekáme na to, až trochu vyschne půda, protože dost pršelo,“ řekl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

ŘSD mohlo začít stavět i díky pravomocnému rozhodnutí, kdy ministerstvo zamítlo sérii rozkladů. Spolky prohrály i několik soudních sporů o neplatnost jiných rozhodnutí. Žaloba proti stavebnímu povolení je prakticky poslední hrozba, která by ještě mohla rozsáhlou investiční akci zastavit.

Největší dálniční zakázku za posledních deset let získalo sdružení firem Strabag, Doprastav a IDS Olomouc, cena je 6,922 miliardy korun.

Nový úsek kolem Přerova má být hotov v roce 2025. Jeho dokončením bude D1 po 58 letech kompletně hotova. Dálnice současně vyvede tranzitní dopravu z centra Přerova. Příprava úseku zaměstnávala úřady a soudy řadu let.

Budoucí D1 Říkovice - Přerov. Pramen: ŘSD

Budoucí D1 Říkovice – Přerov. Pramen: ŘSD

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Krajská soud v Ostravě Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
73 komentářů