Desítky tisíc Australanů uvízly v cizině. Jejich vláda prodloužila omezení, i v A380 může přiletět jen 30 lidí

Pohled na Sydney před přistáním letu z New Yorku. Foto: James D Morgan / QantasPohled na Sydney před přistáním letu z New Yorku. Foto: James D Morgan / Qantas

Australská vláda dál prodloužila drastická omezení, letadla míří na nejmenší kontinent jen s pár cestujícími.

Australská vláda dál prodloužila velké omezení pro letecké společnosti, které chtějí přiletět do země s cestujícími ze zahraničí. I nadále tak na australském letišti nesmí ze zahraničí přistát letadlo, které bude mít na palubě více než 30-50 cestujících.

Zejména v Asii a Evropě je tak podle některých zdrojů až 100 tisíc občanů, kteří by se chtěli vrátit na nejmenší kontinent, ale nemají jak. Letadla jsou sice téměř poloprázdná, oficiálně ale vyprodaná: omezení 30 lidí platí na jakýkoliv typ letadla včetně Airbusu A380.

Australská vláda oficiálně přiznala, že ví nejméně o 23 tisících takových občanů. Podle Sydney Morning Herald a vyjádření ministryně zahraničí Marise Payne pro ně země chystá půjčky, aby v zahraničí mohli dál žít, dokud se opatření neuvolní. Současně ale australská vláda v pátek dál prodloužila platnost zavedených opatření až do prosince.

Omezení je různé podle letiště: v případě Sydney jde o 30-50 pasažérů, do Perthu 40, do Brisbane jen 25. Současně je ještě omezen celkový počet cestujících, kteří ze zahraničí přiletí za den. V případě Sydney jde o 350 osob denně. Jediným městem, kam se dá ještě létat bez omezení, je Melbourne. V praxi toto opatření znamená, že do Austrálie přilétne týdně jen kolem tří až čtyř tisíc lidí. Kompletní přehled je na stránkách australské vlády.

Nedostatečnou kapacitu ještě podporují další faktory: největší australský dopravce Qantas zcela zastavil mezinárodní lety a jejich obnovu plánuje nejdříve v červenci příštího roku. Největší mezinárodní aerolinkou v Austrálii jsou tak aktuálně Qatar Airways. I kdyby chtěly zahraniční dopravci prodělávat na téměř prázdných letech, naráží na jinou zábranu: mezivládní dohody neumožňují navýšit počty letů. Qatar Airways už o povolení pro více letů požádaly, zatím neúspěšně. „Máme hodně australských zákazníků, kteří se chtějí dostat domů. Kvůli limitům se ale na všechny nemůže dostat,“ řekl na konferenci CAPA tento týden šéf Qatar Airways Akbar Al-Baker.

Tagy Austrálie omezení letecké dopravy
59 komentářů