Desetina pražských elefantů už dostala antigraffiti lak, další budou následovat

Vlaky nově hlídají proti vandalům i psi. Pramen: České dráhyVlaky nově hlídají proti vandalům i psi. Pramen: České dráhy

Aktuálně probíhá také polep jedné z jednotek antigraffiti fólií v designu Pražské integrované dopravy.

České dráhy, které od června vedou kampaň proti vandalismu v podobě sprejerství, opatřily dosud sedm z celkových 70 pražských jednotek CityElefant antigraffiti lakem. Dalších 13 jednotek se má ochranného laku dočkat během srpna, uvedly dnes ČD. Účelem ochranného laku je snadnější odstranění „čmáranic“ a větší ochrana barev, které se jinak při čištění velmi ničí.

Jen za letošní rok musely České dráhy odstranit graffiti ze 109 jednotek CityElefant, které obsluhují Prahu a okolí. „To při inventárním stavu 70 kusů v pražské aglomeraci znamená, že některé jednotky jsme vyčistili už víc než jednou. Momentálně se počet posprejovaných jednotek pohybuje kolem deseti,“ doplnil člen představenstva pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Aktuálně probíhá také polep jedné z jednotek antigraffiti fólií v designu Pražské integrované dopravy, od srpna bude tento polep použit i na další jednotky.

České dráhy upozorňují na to, že odstranění graffiti o ploše 150 metrů čtverečních z jednotky CityElefant trvá 8 až 10 hodin a vyjde na 150 tisíc korun. Pětičlenný tým při tom spotřebuje 40 kilogramů odlakovače a 2000 litrů vody. Práce se dělá ručně.

České dráhy si také začaly vlaky lépe hlídat. Například nasadily hlídky se psy, na odstavném nádraží Praha-Jih chystají instalaci kamerového systému a lepší oplocení areálu. Vnější a vnitřní kamerový systém mají dostat i vlaky.

Tagy České dráhy graffiti vandalismus
52 komentářů