dkv-spojujeme

Deník: České dráhy začaly chtít po Klubu českých turistů peníze za umístění map na nádražích

Cestující v Židlochovicích. Foto: České dráhyCestující v Židlochovicích. Foto: České dráhy

Klub českých turistů odmítá platit 1500 Kč ročně za pronájem pozemku na umístění velké mapy.

České dráhy začínají po Klubu českých turistů (KČT) chtít peníze za pronájem pozemku pro umístění velké mapy na nádražích. I přes relativně nízkou cenu – 1500 Kč za rok – KČT takovou platbu odmítá z principu.

Na nové podmínky státního dopravce upozornil v dnešním vydání Deník. Popisuje situaci na Litoměřicku, kde značkaři nedávno vytvořili nové trasy v okolí Štětí a na nádraží pak chtěli dát novou mapu na laminované desce. „České dráhy souhlasily, ale s tím, že si musíme jejich pozemek pronajmout,“ řekl vedoucí značkařů v litoměřickém okrese Jan Pásler.

České dráhy požadují za pronájem 1500 Kč. Dopravce svůj požadavek vysvětluje ekonomickými důvody a požadavkem na péči řádného hospodáře. Jde o pozemek, který je ještě v majetku Českých drah, ale v budoucnu by se měl převádět na Správu železnic. Právě u té nakonec turisté uspěli a zdarma mohli mapu vyvěsit na budovu nádraží, která je již Správy železnic. Ani Správa železnic ale nechce mapu na všech budovách automaticky povolit, problém má především u nově opravených budov.

Deník upozorňuje i na další případy po celé zemi, například v Semilech. „Snažili jsme se vysvětlit, že nejde o reklamu. Nic na tom nevyděláváme, naopak do toho investujeme. Je to věc, která slouží široké veřejnosti, kromě jiného i lidem využívajícím železnici,“ upozornil šéf značkařů v Semilech Pavel Přílepek.

Problém se týká jen nově instalovaných map. „U dříve umístěných map KČT na našich nemovitostech platí status quo a problematika není zpětně řešena. Například že by došlo ke zpětnému vyčíslení nájmu,“ řekl mluvčí Českých drah Šťáhlavský. Podle něj budou ještě s KČT o podmínkách umístění jednat. „Jsme si vedomi, že i tak nízké částky jsou pro KČT problém a najdeme jiné řešení,“ dodal.

Tagy České dráhy Klub českých turistů
273 komentářů