Delta vylétla ze ztrát. Za poslední čtvrtletí byla v zisku, pořídila další A350

Airbus A330-900 společnosti Delta Air Lines na odletu z Toulouse do AtlantyAirbus A330-900 společnosti Delta Air Lines na odletu z Toulouse do Atlanty

Delta varuje před optimismem kvůli vývoji cen ropy.

Americké letecké společnosti se začínají oklepávat z velkých ztrát způsobených pandemií koronaviru. Letecká společnost Delta Air Lines dnes oznámila svůj první kvartální zisk od vypuknutí pandemie. V plusu byla firma i ve druhém čtvrtletí, kdy ale získala státní pomoc.

Po odečtení pomoci ve výši 1,3 miliardy dolarů Delta vydělala ve třetím čtvrtletí 194 milionů dolarů, což je více, než byla očekávání analytiků. Dopravce ale varoval před novým problémem: velmi rychle rostoucími cenami leteckého paliva. Nárůst nákladů na palivo by podle Delty mohl způsobit návrat zpět do ztrát. Tržby za třetí čtvrtletí se dostaly na dvě třetiny před pandemií, především kvůli chybějícím příjmům ze stále velmi omezené mezinárodní dopravy.

Delta je prvním z velkých amerických dopravců, který oznámil své výsledky za poslední kvartál. Provoz v USA se dostal již nad úroveň před pandemií u vnitrostátních letů, dopravci ale čelí jinému problému: často nemají dostatek zaměstnanců. Část totiž obor během pandemie opustila, někteří se nechtějí podřídit povinné vakcinaci proti covidu-19. Dopravce očekává další růst poptávky především díky postupné obnově dálkových letů, zejména pak přes Atlantik. Jen oznámení o chystaném otevření hranic způsobilo velký skok v počtu rezervací. Od května se má Delta vrátit i s linkou z New Yorku do Prahy.

Delta současně oznámila nákupy dalších zánovních letadel. Dopravce využil situace, kdy leasingové společnosti náhle přišly o některé kontrakty a již během léta pořídila (kombinace nákupu a pronájmu) 29 letadel Boeing 737-900 a sedm Airbusů A350-900. Během posledních týdnů pořídila další dva A350. Nahradí zejména vyřazené Boeingy 777.

Tagy Delta Air Lines seznam¨
1 komentář