Děčín znovu shání elektrobusy. Město poprvé řeší i pořízení kloubových vozidel

Elektrobus SOR NS 18 Electric při dobíjení v Hradci Králové. Foto: DPMHKElektrobus SOR NS 18 Electric při dobíjení v Hradci Králové. Foto: DPMHK

Většinu nákladů má zaplatit evropská dotace.

Dopravní podnik města Děčína vypsal novou soutěž na dodávku elektrobusů pro provoz v městské hromadné dopravě. Oproti původní zakázce, kterou zrušil, poptává více vozidel. Poprvé chce pořídit i kloubové elektrobusy.

Podle zadávací dokumentace zveřejněné na profilu zadavatele nyní poptává dopravce osmnáct elektrobusů o délce 12–13 metrů a tři kloubové elektrobusy o délce 18 metrů. Odhadovaná cena je 275 milionů korun. Půjde o rámcovou smlouvu na osm let, dopravní podnik se v ní nezaváže k odebrání jediného autobusu.

Děčín počítá s tím, že mu nákup z většiny zaplatí evropská dotace, od té se budou odvíjet objedávky. Nezávazně v dokumentaci uvádí, že bude požadovat dodání autobusů ve dvou objednávkách. První na 8 autobusů kategorie 12–13 m a 3 autobusy kategorie 18 m. Druhá objednávka se bude týkat deseti kratších autobusů. Dodané mají být vždy do roka od objednávky. Dopravce soutěží dodávku dvounápravových i třínápravových autobusů současně, budou od jednoho výrobce.

K vypsání nové soutěže došlo jen pár týdnů po zrušení první. Dopravní podnik v písemné zprávě vysvětlil, že během soutěže zjistil, že by mohl získat vyšší dotaci, než očekával. „Zadavatel se z tohoto důvodu rozhodl rozšířit poptávaný rozsah a skladbu elektrobusů,“ uvedl dopravní podnik.

Ve zrušené soutěži dopravní podnik hledal dodavatele až 20 nových dvounápravových elektrobusů s dojezdem nejméně 230 kilometrů na jedno rychlé dobití. Tento parametr zůstal. Podle dokumentů k veřejné zakázce přišly do soutěže čtyři nabídky, nejnižší s cenou 229 milionů korun byla od SOR Libchavy.

K soutěži se děčínský dopravce rozhodl po testování několika typů elektrobusů různých výrobců. Vypsání tendru předcházely i tržní konzultace s výrobci. Dodávka musí být vždy do 12 měsíců po objednání, dopravní podnik plánuje dvě objednávky vždy po deseti kusech.

Tagy Děčín Dopravní podnik města Děčína elektrobusy
5 komentářů