Dcera francouzských státních drah Keolis vzdává drážní byznys v Německu, prodá Eurobahn

Stadler Flirt společnost Eurobahn. Foto: EurobahnStadler Flirt společnost Eurobahn. Foto: Eurobahn

Problémy se stávajícími smlouvami mají i jiní dopravci v Německu.

Na německém trhu se železniční dopravou se schyluje k nečekanému odchodu. Společnost Keolis, která patří francouzským státním drahám SNCF, chystá prodej své dceřiné společnosti Eurobahn, která zajišťuje provoz na několika tratích v Severním Porýní – Vesftálsku. Bude to prakticky odchod z německého drážního trhu.

Vyplývá to z informací, které zveřejnil dopravní svaz Westfalen-Lippe na svých stránkách.

„Společnost Keolis SA opustí společnost Keolis Deutschland jako akcionář na konci tohoto roku a společnost bude převedena na nového, neutrálního akcionáře,“ uvedl dopravní svaz v prohlášení. Keolis Deutschland je stoprocentním vlastníkem Eurobahn, který zaměstnává přes 900 lidí. Firma se dostala do potíží kvůli výpadku cestujících během pandemie.

Objednatelé chystají s Eurobahn nové smlouvy, které mají zajistit jejich dlouhodobou udržitelnost. Jasněji má být například i o kompenzacích za zpoždění kvůli pracím na infrastruktuře. Eurobahn přitom není zdaleka jediným dopravcem v německé regionální dopravě, který se ocitl v potížích. Kvůli ztrátám dopravcem Abellio (patřící nizozemským státním drahám) už v Německu intervenovala například nizozemská vláda.

Tagy eurobahn Keolis sncf
14 komentářů