DB objednala dalších třicet rychlovlaků ICE, stát pošle firmě ročně miliardu eur navíc

Vysokorychlostní vlak ICE . Foto: Deutsche BahnVysokorychlostní vlak ICE . Foto: Deutsche Bahn

Německý státní dopravce Deutsche Bahn oznámil nákup dalších třiceti vysokorychlostních jednotek ICE. Firma současně snížila díky nižší sazbě DPH ceny

Německý státní dopravce Deutsche Bahn oznámil nákup dalších třiceti vysokorychlostních jednotek ICE. Firma současně snížila díky nižší sazbě DPH ceny jízdenek. Německá vláda se zavázala, že do společnosti každý rok pošle miliardu eur navíc na posílení vlastního kapitálu.

Dalších třicet souprav má společnost převzít do konce roku 2022, kapacita rychlovlaků tak naroste o dalších 13 tisíc míst denně. Už dříve firma objednala 74 nových vysokorychlostních jednotek ICE 4. Ze stávajících 282 vysokorychlostních vlaků má dojít k navýšení jejich počtu během tří let na 386.

DB očekává, že v pátek oznámené snížení sazby DPH na jízdenky v dálkových vlacích z 19 na 7 % povede k velkému nárůstu počtu cestujících. Firma už ceny snížila, už dříve slíbili, že nižší DPH plně promítnou do cen. Nejlevnější jízdné v ICE kleslo na 13,40 eur s věrnostní kartou BahnCard, což je podle dopravce nejnižší cena od roku 1994. Bez věrnostní karty začne základní cena namísto stávajících 19,90 eur na 17,90 eur.

Německá vláda v klimatickém balíčku velmi sází na železnici jako dopravní prostředek ke snižování emisí. Součástí opatření je i navýšení vlastního kapitálu firmy ze státních zdrojů o miliardu eur ročně.

Tagy Deutsche Bahn ICE
28 komentářů